Tot het uiterste getraind tegen terreur
DEN HAAG. Terwijl in Nederland terreur dreigt, heerst onrust binnen de eenheden die terroristen moeten oppakken. De hoogste politiebaas, Erik Akerboom, probeerde vrijdag de kennelijke crisis binnen de Dienst Speciale Eenheid (DSI) te bezweren. Wat is de DSI voor een club?
In Rotterdam-West keken buurtbewoners zondag hun ogen uit. Zwaarbewapende mannen met speciale helmen en schilden vulden de straten.
Het waren manschappen van de DSI, een club onder verantwoordelijkheid van de landelijke eenheid van de politie. De DSI’ers pakten onder anderen de 32-jarige Anis B. op, een vermeende IS-terrorist. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terreuraanslag in Frankrijk. Ook enkele Algerijnse mannen werden aangehouden.
Interventiemacht
Antiterreuracties in Nederland vallen onder de paraplu van de in 2006 opgerichte Dienst Speciale Interventies (DSI), waar enkele honderden mensen werken. Binnen de DSI werken leger en politie nauw samen. De overkoepelende organisatie moet –zo is de gedachte– het beste van deze twee werelden samen brengen. „Indien nodig kan er een interventiemacht van meer dan 450 manschappen op de been worden gebracht”, verklaarde DSI-zegsman Ed Kraszewski in november 2015 in deze krant.
Belangrijk onderdeel van de DSI is de zogeheten Unit Interventie (UI), een team dat ingezet wordt bij ‘kleinschalige’ terreuracties. De unit is een soort gespecialiseerd arrestatieteam. Ook de zes arrestatieteams van de politie (die normaliter criminelen oppakken) én de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) kunnen worden ingezet bij antiterreuracties. De BSB valt in zo’n situatie onder de paraplu van de DSI. De zes arrestatieteams van de politie vallen altijd onder de DSI.
Commando
Het neusje van de zalm op het gebied van terreurbestrijding is de Unit Interventie Mariniers (UIM). Bij grootschalige terreur, zoals vliegtuigkapingen of grote gijzelingen, verschijnen de gedrilde vechtjassen van de UIM op het toneel.
De UIM is de terreurbestrijdingseenheid van het Korps Mariniers en valt bij acties in Nederland onder commando van de DSI. De UIM is weer onderdeel van de elite-eenheid Marsof (Maritime Special Operations Forces) van het Korps Mariniers.
„Marsoffers zijn net stropers”, vertelde een instructeur in september tegenover deze krant, die deze eenheid de afgelopen maanden op de voet volgde. De keurtroepen kunnen gericht vuren, zowel rechtshandig als linkshandig. Scherpschutters (snipers) zijn ervoor opgeleid terroristen die zich bijvoorbeeld in een mensenmassa dreigen op te blazen met een gericht schot tussen de ogen uit te schakelen. „Daarmee verlam je de centrale hersenstam van een terrorist, zodat die niet meer in een reflex bijvoorbeeld terug kan schieten.”
Na de aanslagen op Charlie Hebdo en een Joodse supermarkt in Parijs richtte de DSI in Nederland enkele antiterreurflitsteams op, de zogeheten Rapid Response Teams (RRT’s). De auto’s van die teams staan 24 uur per dag klaar om uit te rukken. Zo staat in een Rotterdams politiepand zo’n voertuig klaar. In de auto ligt een machinepistool speciaal bedoeld voor antiterreuracties klaar: de Heckler & Koch 416.
Zwaarbewapend
Antiterreureenheden beschikken over moderne middelen om terroristen in de kraag te vatten. Van de arrestatie van Salah Abdeslam onlangs in Brussel verschenen unieke tv-beelden van de inzet van de Belgische antiterreureenheden. Zo liep er een speciale hond met een camera om zijn nek rond. Te zien is ook dat een man vlak bij het pand waar Abdeslam zich verscholen had beelden op een laptop bekijkt.
Ondanks al dat vernuft blijven antiterreuracties met tal van risico’s omgeven. Terroristen zijn immers bereid hun leven op te offeren.