Buitenland

Evangelische voorganger Schaarbeek: Gemeentelid in grote zorg om kleinzoon

SCHAARBEEK. Gottlieb Blokland (57) is sinds 1998 voorganger van de Nederlandstalige evangelische Bethelkerk in Schaarbeek. Dat terreurverdachten opereerden vanuit deze gemeente, verbaast hem niets. „Niemand valt hier op, ook een terrorist niet.”

24 March 2016 12:27Gewijzigd op 16 November 2020 02:24
Gottlieb Blokland. beeld RD
Gottlieb Blokland. beeld RD

De vorige week gearresteerde terreurverdachte Abdeslam verschool zich wekenlang in Schaarbeek. Het lijkt erop dat de aanslag op luchthaven Zaventem werd beraamd vanuit deze plaats.

„Abdeslam hield zich op een paar honderd meter van onze kerk schuil. Dat niemand dit heeft gemerkt, verbaast me niets. Het is hier een komen en gaan van mensen. Niemand valt hier op, ook een terrorist niet. Het is heel goed mogelijk dat ook ik Abdeslam op straat ben tegengekomen.

Een taxichauffeur heeft de daders van de aanslag in Zaventem vanuit een woning bij het station naar het vliegveld vervoerd. Dat de plannen hier zijn beraamd, wil niet zeggen dat Schaarbeek een broeinest is van terrorisme. Waarschijnlijk was de doorslaggevende reden om van hieruit te opereren van logistieke aard. Vanuit Schaarbeek ben je sneller op Zaventem dan vanuit Molenbeek. Je hoeft geen kanaal over.”

Wat typeert Schaarbeek?

„Het is een van de gemeenten in Brussel waar zorgen leven over migranten. Veel allochtone jongeren halen geen middelbare schooldiploma, vinden geen baan en belanden in de criminaliteit.

Verder is er een cultuurkloof, die vooral sinds de inval van Amerika in Irak in 2003 zichtbaar is geworden. Het Amerikaanse ingrijpen ervoeren velen hier als een aanval op de islam. Moslims gingen hun islamitische identiteit meer benadrukken als tegenreactie. In het straatbeeld verschenen ineens veel meer hoofddoeken. Dit klimaat is een ideale voedingsbodem voor ronselaars. De Arabische jeugd voelt zich niet gewenst; dat maakt hen vatbaar voor radicalisering.”

Het is dus eigenlijk een tweede Molenbeek.

„Met het verschil dat de diversiteit hier veel groter is. In Molenbeek heb je een sterke, op de eigen gemeenschap gerichte Marokkaanse cultuur. Op straat lopen bijvoorbeeld veel mensen in traditionele Marokkaanse klederdracht. Hier bestaat dat náást vele andere cultuuruitingen.”

Wat betekent het voor uw gemeente om hier kerk te zijn?

„Zo’n vijftig mensen bezoeken de zondagse diensten. De laatste jaren richten we ons meer op Brussel. Elke vrijdag delen we op het noordstation koffie en thee uit en nodigen mensen uit voor een maaltijd in onze kerk. Allerlei slag volk maakt daarvan gebruik, onder wie veel illegale vluchtelingen. Tijdens het eten vertel ik uit de Bijbel.

Voor onze kerk is het ook goed: gemeenteleden hebben door de intensieve ontmoeting met andere bevolkingsgroepen zelf vastgesteld dat bang zijn voor deze mensen niet nodig is.”

Zijn al uw gemeenteleden door de aanslagen ongedeerd gebleven?

„Een vrouw is in grote zorg over haar kleinzoon. Hij was dinsdagmorgen op de luchthaven. Sindsdien is niets meer van hem vernomen. We houden rekening met het ergste.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer