Kamer lijkt winning Waddengas te steunen
De Tweede Kamer lijkt in meerderheid het advies van de commissie-Meijer te steunen. Die vindt dat er zo snel mogelijk moet worden begonnen met het winnen van gas onder de Waddenzee.
De Adviesgroep Waddenzeebeleid onder leiding van PvdA’er Meijer, die door het kabinet is ingesteld, betoogt dat er „geen noemenswaardige ecologische gevolgen zijn van gaswinning.” Die moet daarom onder strikte voorwaarden worden toegestaan.
De commissie overhandigde donderdagmorgen haar rapport ”Ruimte voor de Wadden” aan de ministers Dekker van VROM, Brinkhorst van Economische Zaken en Veerman van Landbouw. Het kabinet baseert toekomstig Waddenzeebeleid mede op dit advies.
Gaswinning in de kleine velden onder de Waddenzee is noodzakelijk, omdat de voorraad in de grote gasvelden op het vasteland terugloopt, lichtte Meijer dondermorgen op Radio 1 toe.
Over het voorbestaan van de schelpdiervisserij is de commissie niet zo positief. „In de huidige vorm” verdraagt in elk geval de kokkelvisserij zich niet met het principe van voorrang voor de natuur, schrijft de adviesgroep. Van de mosselvisserij is dat niet zeker. Als het aan Meijer ligt, krijgt de sector zeven jaar de tijd om te laten zien of hij kan overstappen op duurzame visserijmethoden. Het idee om kokkelvissers uit te kopen met aardgasbaten, ziet Meijer niet zitten.
De gezamenlijke natuurorganisaties kanten zich scherp tegen het rapport van de commissie-Meijer, zo bleek donderdagmorgen op hun persconferentie. De natuurbeweging is er niet van overtuigd dat gaswinning het Waddengebied vrijwel niet benadeelt. Meijer betoogt echter dat het belangrijkste ecologische effect van gaswinning, bodemdaling in de Waddenzee, door de natuur zelf wordt gecompenseerd. Het natuurlijke proces van zandaanvoer met de wisseling van het tij zorgt ervoor dat de bodem weer op hoogte komt. Als blijkt dat de bodem sneller daalt dan de natuur kan herstellen, moet de gaswinning worden vertraagd of tijdelijk opgeschort.
De commissie-Meijer adviseert het kabinet 800 miljoen euro te investeren in het Waddengebied. Driekwart van dat bedrag zou moeten worden besteed aan vergroting van de Waddenzee, door ingepolderd land te kopen en terug te geven aan de zee, zei Meijer donderdagmorgen op de radio.