Raul Castro: Verschillen VS en Cuba niet overbrugd
HAVANA. De verschillen tussen Cuba en de Verenigde Staten zijn van blijvende aard, maar beschaafd samenleven moet mogelijk zijn. Dat heeft de Cubaanse president Raul Castro maandag gezegd na afloop van zijn onderhoud met zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama.
Diens bezoek aan de tot voor kort gezworen vijand is het eerste van een Amerikaanse president in tientallen jaren.
Castro en Obama keken terug op een volgens Obama „open en vrijmoedig” gesprek. Ook de mensenrechten, die volgens de VS bij de Castro’s niet in goede handen zijn, kwamen aan bod, zei de Amerikaanse president. Castro op zijn beurt had ook stevige kritiek op de Amerikaanse omgang met de mensenrechten. Hij sprak van een „dubbele standaard.”
Castro stelde na afloop van het onderhoud dat de betrekkingen tussen Cuba en de VS pas echt kunnen normaliseren als de VS het handelsembargo opheffen en de op Cuba gelegen marinebasis Guantanamo Bay weer afstaan.
Obama riposteerde dat de Cubaanse omgang met de mensenrechten verdere toenadering verhindert. Castro kaatste de bal terug en zei dat de VS, waar racisme en armoede welig zouden tieren, het zelf niet erg nauw nemen met de mensenrechten.
Obama liet doorschemeren dat de opheffing van de economische blokkade van Cuba er tijdens zijn ambtstermijn niet meer in zit. Wel mag Cuba rekenen op verbetering van de telecommunicatie en hervatting van het rechtstreekse luchtverkeer, zei hij. Ook wil hij het onderlinge verkeer van werknemers en de samenwerking tussen bedrijven uit beide landen vergemakkelijken.
De persconferentie van Raul Castro, de bijna even hoogbejaarde broer van de voormalige Cubaanse leider Fidel, en Obama werd rechtstreeks uitgezonden door de Cubaanse staatstelevisie. Die trakteerde de Cubanen zo op voor hen ongekend kritische vragen van verslaggevers aan hun staatshoofd over mensenrechten en het lot van politieke gevangenen.
Castro, die hoogst zelden verslaggevers te woord staat, ontstak in woede toen een van hen vroeg naar het lot van politieke gevangenen. „Geef me onmiddellijk een lijst van die politieke gevangenen en als die bestaat, zullen ze voor de morgenstond worden vrijgelaten. Basta”, zei Castro. Volgens Cuba zit er niemand om politieke redenen achter de tralies.
Een medewerker van Obama liet dinsdagmorgen weten dat er wel degelijk politieke gevangenen in Cuba zijn en dat de Amerikaanse regering al eerder een lijst met hun namen met de Cubaanse regering heeft gedeeld.