Buitenland

Analyse: Winst Trump in Florida niet de mokerslag waar hij op had gehoopt

Clinton maakt beslissende sprong in gedelegeerden en de Republikeinen maken zich op voor een lange strijd. Een eerste analyse na de verkiezingen van vannacht.

Michiel Klaassen (VerkiezingenVS.com)
16 March 2016 08:36Gewijzigd op 16 November 2020 02:12
Trump. beeld EPA
Trump. beeld EPA

Donald Trump heeft weer een tegenstander aan de zegekar gebonden: Marco Rubio schortte zijn campagne op nadat hij in zijn thuisstaat Florida tweede werd achter Trump, met een achterstand van bijna achttien procent. Hij kon niet anders: dit had het moment moeten worden dat de jeugdige senator momentum had moeten krijgen, maar werd in plaats daarvan geconfronteerd met lage opkomsten op rally’s.

De enige overgebleven lieveling van de partijtop, de gematigde John Kasich, deed wat Rubio naliet: zijn thuisstaat winnen. In Ohio zette hij Trump met ruime cijfers aan de kant. Zijn plotselinge opkomst - tot voor kort was ook daar Trump koploper in de peilingen - laten zien dat er wel degelijk Republikeinen zijn die niets moeten hebben van Trump’s vuilspuwerij. Het zal echter een pyrrusoverwinning blijken: je eigen staat winnen (met een voorsprong van minder dan 10 procent) is niet de jumpstart die een campagne ineens op gang zal krijgen.

Toch is dinsdagavond niet de knock out-mokerslag geworden waar Trump op had gehoopt. Hoewel hij ook - zoals verwacht - Illinois en North Carolina won, is zijn voorsprong in Missouri met tweeduizend stemmen op dit moment nog te klein om de staat op zijn naam te schrijven. Een clean sweep van alle vijf de staten had Trump een aura van onverslaanbaarheid gegeven. Die kwam hem vanavond niet toe - en dus gaat de slag aan Republikeinse zijde door, misschien wel tot aan de partijconventie aan toe.

Clinton doet wat ze moet doen

Hillary Clinton had wél haar droomavond. In alle vijf de staten lijkt ze te winnen (in Missouri is haar voorsprong nog te klein op dit moment) en een stunt op links als in Michigan bleef, helaas voor Sanders, uit. Hij had zijn hoop gevestigd op een goed resultaat in staten die net als Michigan kampen met een slechtlopende industrie, zoals Ohio. Maar juist daar wist Clinton overtuigend te winnen. Het enige wat Sanders nog kan doen is Clinton naar links trekken en mikken op goede scores in linkse staten aan de westkust en het noordoosten. Na dinsdagavond is de vraag waarom hij dat zou doen nog dringender geworden: Clinton heeft de Democratische nominatie zo goed als op zak.

verkiezingenVS.com

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer