Strafproces tegen Bouterse vrijdag hervat
PARAMARIBO (ANP). Het strafproces tegen de Surinaamse president Desi Bouterse en 25 andere verdachten van de decembermoorden, wordt vrijdag hervat. Dit gebeurt nadat het ruim 3,5 jaar stil heeft gelegen.
Op 8 december 1982 martelde en vermoordde het toenmalige militaire regime van Bouterse vijftien tegenstanders van het bewind in Fort Zeelandia. Dat was toen het hoofdkwartier van de militaire machthebbers.
De Surinaamse krijgsraad schorste het proces in 2012, nadat het Surinaamse parlement een omstreden amnestiewet had aangenomen. Deze wet regelt dat alle verdachten van de decembermoorden vrijuit gaan.
De schorsing was nodig zodat het Constitutioneel Hof zou kunnen toetsen of de Amnestiewet niet in strijd is met de Surinaamse grondwet. Maar zo’n hof bestaat (nog) niet in Suriname.
De hoogste rechter in het land gaf eind vorig jaar het Openbaar Ministerie opdracht de vervolging weer op te pakken. Dit gebeurde nadat de nabestaanden van de slachtoffers hierom hadden gevraagd.
Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, vindt het lastig uitspraken te doen over hoe de zaak vrijdag zal verlopen. „Er kan van alles gebeuren, maar logischerwijs moet het proces doorgaan waar het is gestopt en zou het OM met een strafeis moeten komen. Maar of het zo gaat, weet ik echt niet”, aldus Essed.
Voor hem staat het wel vast dat Bouterse betrokken was bij de moorden en dat hem in ieder geval dood door schuld kan worden aangerekend. Mocht het OM vrijspraak eisen voor Bouterse, dan zal dat een zware teleurstelling zijn. „Ik kan me dat niet voorstellen. Er zijn voldoende feiten aan het licht gekomen, ook onlangs nog in de interviews die Bouterse heeft gegeven over 1982, om hem schuldig te verklaren.”
Mocht het ervan komen dat Bouterse wordt veroordeeld, dan verwacht Essed dat Bouterse in hoger beroep zal gaan. Toch maakt de president zich wel degelijk zorgen, denkt de advocaat. „Bouterse heeft altijd gedacht dat het OM hem schuldig zou verklaren. Anders zou hij de Amnestiewet niet hebben afgekondigd. Ik merk het ook aan zijn speeches, waaruit ik opmaak dat hij zich in het nauw gedreven voelt. Zijn vrijheid komt in het geding.”