Dag van de waarheid in voorverkiezingen VS
APELDOORN. Vandaag is het naar alle waarschijnlijkheid de dag van de waarheid in de Amerikaanse voorverkiezingen. Op Super Tuesday worden doorgaans de definitieve presidentskandidaten voor zowel Democraten als Republikeinen bekend.
In elf staten gaat de bevolking vandaag naar de stembus. Even op een rijtje: voor de Republikeinen brengen kiezers vandaag hun stem uit in de staten Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont en Virginia. In Alaska en Minnesota wordt een zogenaamde caucus gehouden, waarbij een kandidaat op informele wijze wordt aangewezen.
Voor de Democraten brengen kiezers vandaag eveneens hun stem uit in de staten Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont en Virginia. In de staten Colorado en Minnesota en in Amerikaans-Samoa –een eiland in de Stille Oceaan– heeft een caucus plaats. Ook mogen Democraten in het buitenland vanaf vandaag hun kandidaat kiezen.
Super Tuesday werd in 1988 in het leven geroepen om een einde te maken aan het zogenaamde Iowasyndroom. Traditiegetrouw is Iowa de eerste staat waar voorverkiezingen worden gehouden. Kandidaten voeren doorgaans maanden campagne in deze staat, omdat winst in Iowa een belangrijke indicatie zou zijn voor het verdere verloop van de verkiezingen. Met de introductie van Super Tuesday krijgen de verkiezingen een meer nationaal karakter.
Vandaag hoopt Hillary Clinton haar Democratische rivaal Bernie Sanders definitief achter zich te laten. Tot nu toe heeft Clinton de meeste Democratische gedelegeerden achter zich weten te scharen. Die moeten in juli op de Democratische Conventie uiteindelijk de presidentskandidaat voor hun partij kiezen.
Bij de Republikeinen ligt Donald Trump nog altijd aan kop in de meeste peilingen. De verwachting is dan ook dat de miljardair na vandaag niet meer door zijn tegenstanders te overwinnen is.
Belangrijk zal vooral de uitslag in Texas zijn. In deze staat is een groot aantal gedelegeerden te winnen. Texas is de thuisstaat van Trumps rivaal Ted Cruz. Als Trump erin slaagt in Texas te winnen, zal dat vermoedelijk het einde van de campagne van Cruz zijn. Die staat er echter vooralsnog goed voor in de peilingen.
Als Trump vandaag als grote winnaar uit de bus komt, zal het Republikeinse establishment zich voor de zoveelste keer achter de oren krabben. Tot nu toe hebben Republikeinse kiezers zich in meerderheid achter Trump geschaard. Maar de gevestigde orde binnen de partij ziet helemaal niets in de excentrieke miljardair.
Desondanks schaarden diverse Republikeinse prominenten, onder wie oud-kandidaat Chris Christie en Sarah Palin, zich de afgelopen tijd achter Trump. De vastgoedmagnaat waarschuwde deze week dat hij „iets zal doen waar jullie niet lekker van zullen worden” als de partij hem laat vallen. Vermoedelijk gaat hij dan als onafhankelijke kandidaat verder. Dan staan de Republikeinen in deze verkiezingen waarschijnlijk écht buiten spel.