Buitenland

En toen kwamen er wel bulldozers naar Calais

CALAIS. De Franse minister Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) had gezegd dat hij „geen bulldozers op de immigranten” zou afsturen. Maar maandag reden er toch 2 bulldozers en 55 politievoertuigen het vluchtelingenkamp bij Calais in. De ontruiming ging gepaard met fors geweld.

Johan Hardeman
1 March 2016 11:54Gewijzigd op 16 November 2020 01:49
De Franse politie spoot gisteren met water om de migranten in het kamp in Calais weg te drijven. De autoriteiten braken gisteren een groot deel van het kamp af.  beeld AFP
De Franse politie spoot gisteren met water om de migranten in het kamp in Calais weg te drijven. De autoriteiten braken gisteren een groot deel van het kamp af.  beeld AFP

De Franse politie raakte maandag zoals verwacht ook slaags met migranten en activisten bij de ontruiming van het vluchtelingenkamp bij Calais. Zo’n 150 tot 200 migranten en betogers bekogelden agenten met stenen. De politie gebruikte traangas en een waterkanon om hen op afstand te houden.

De weerstand van de vluchtelingen en activisten had echter nauwelijks effect. Achter een kordon van ME’ers gingen slopers gestaag verder met ontruimen en afbreken. Tenten en hutten werden door twee bulldozers met de grond gelijk gemaakt. Sommige immigranten probeerden hun provisorisch gebouwde huisjes te beschermen door er bovenop te gaan zitten, maar ook daardoor lieten de slopers zich niet tegenhouden. De politie pakte vier mensen op: drie activisten van de Britse actiegroep No Border en een immigrant.

Voor de bewoners van het kamp kwam de ontruiming totaal onverwacht. Toen de rechter afgelopen donderdag toestemming gaf, leek het nog zeker drie weken te duren voordat de ontruiming daadwerkelijk zou gaan beginnen. Medewerkers van de immigratiedienst zouden vluchtelingen eerst gaan overtuigen om te verhuizen naar een naastgelegen containerdorp. „We zullen daar alle tijd voor nemen die nodig is”, vertelde een woordvoerder van de prefectuur Pas de Calais (de regionale overheid).

In het vluchtelingenkamp bij Calais wonen vluchtelingen die op illegale wijze naar Groot-Brittannië proberen te reizen via de veerpont of de trein. De meesten hebben familie in Engeland, spreken de taal of denken daar makkelijker werk te kunnen vinden dan in Frankrijk.

Veel immigranten hebben de ontruiming van het kamp bij Calais niet afgewacht en zijn de afgelopen dagen al vertrokken naar andere kampen aan de Franse kust zoals Duinkerken 
en Steenvoorde. Maar daar is de situatie veel slechter dan in Calais. In Duinkerken zijn bijvoorbeeld nauwelijks vrijwilligersorganisaties, de sanitaire voorzieningen zijn slecht en overal ligt vuilnis. Calais heeft winkels, scholen, kerken en moskeeën, terwijl in Duinkerken alleen maar woontenten zijn.

Andere immigranten vertrekken naar Belgische kuststeden. In een week tijd hield de politie aan de grens tussen Frankrijk en België 619 mensen tegen die grotendeels afkomstig waren uit Calais. Dat maakt de federale politie maandag bekend. België wil voorkomen dat er aan de kust net zulke kampen ontstaan als in Frankrijk, maar dat lijkt onmogelijk. In Zeebrugge zijn bijvoorbeeld al veel immigranten neergestreken.

Brug

Er zijn ook bewoners van het vluchtelingenkamp bij Calais die besluiten om de illegaliteit in te duiken. „Ik slaap nog liever onder een brug dan dat ik me laat registreren”, zegt Ahmad Mohamad Motawie uit Syrië. Hij woont met zijn dochtertje van tien jaar in het kamp. Zijn vrouw en vier andere kinderen zijn nog in Syrië. Weldra zal ook zijn piepkleine caravan worden gesloopt. Daarom wil hij binnenkort vertrekken uit het kamp. „Maar ik wil dicht in de buurt van de haven blijven. Misschien krijg ik dan toch de kans om naar Engeland te vluchten.” Hoe hem dat zal lukken met zo’n jonge dochter bij zich? „Het zal gebeuren als God het wil.”

Het kost de Franse overheid naar schatting een maand om het zuidelijke deel van het vluchtelingenkamp bij Calais te ontmantelen. Daar wonen naar schatting 3500 mensen. De verwachting is dat steeds meer vluchtelingen het kamp zullen verlaten en ergens anders langs de Franse en Belgische kust neerstrijken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer