USA Today: Bush plant aanval op Irak
Volgens de Amerikaanse krant USA Today bereidt president George Bush een militaire operatie voor tegen Irak. Het blad zegt dit vernomen te hebben in Washington en het bericht zou bevestigd worden door diplomatieke bronnen in het Midden-Oosten.
Witte-Huiswoordvoerder Ari Fleischer was dinsdag opvallend voorzichtig in zijn reactie op het bericht. Hij ontkende het niet, maar zei „dat er op korte termijn geen acties zijn gepland.” Ook minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell benadrukte tijdens een hoorzitting van de begrotingscommissie van de Senaat dat er „momenteel geen plannen bestaan voor nieuwe militaire acties.”
Dat sluit volgens politieke waarnemers niet uit dat er plannen in de maak zijn. Men wijst erop dat verschillende belangrijke operationele commando’s van het Amerikaanse leger naar het Midden-Oosten verplaatst zijn in verband met de militaire operaties tegen het Taliban-regime in Afghanistan. Ondanks het feit dat die operaties vrijwel zijn afgerond, worden de staven van deze commando’s versterkt. Verder wijst USA Today op de komende missie van vice-president Dick Cheney naar het Midden-Oosten.
Cheney bezoekt een aantal landen die de VS nodig hebben voor een aanval op Irak. Dick Cheney was minister van Defensie onder Bush senior tijdens de Golfoorlog van 1990-1991, waarbij de Irakezen uit Koeweit werden verdreven nadat zij deze buurstaat waren binnengevallen. Irak wordt ervan verdacht massavernietigingswapens te produceren.
Sinds 1998 heeft Bagdad geen wapeninspecteurs meer toegelaten die er namens de Verenigde Naties op moeten toezien dat dergelijke systemen worden ontmanteld. De VS dringen erop aan dat deze inspecteurs opnieuw worden toegelaten. Zou Bagdad dat weigeren, dan zou dat volgens USA Today een „aanleiding” kunnen zijn om militaire operaties te beginnen.
Verschillende Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten zouden volgens USA Today onder grote reserves hun goedkeuring hebben gegeven aan een actie tegen Irak. Europa heeft daar meer moeite mee. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, verklaarde tegenover de Duitse krant Die Welt dat de internationale coalitie tegen het terrorisme geen vrijbrief voor de Amerikanen inhoudt om op eigen houtje tot acties te besluiten. Hierover zijn de Europese ministers van Buitenlandse Zaken het volgens Fischer „volkomen met elkaar eens.”
Fischers Franse collega, Hubert Védrine, beschuldigt de Amerikanen van een „simplistische benadering” van de buitenlandse politiek. Europees commissaris voor het buitenlands beleid, Chris Patten, vraagt de Europese regeringen intussen om zich uit te spreken tegen een „eenzijdige oververhitting” van de VS.
Volgens minister Colin Powell zijn de VS niet van plan de strijd tegen de internationale terreur in hun eentje te voeren. „Wij hebben genoegzaam duidelijk gemaakt dat wij hierbij met onze bondgenoten willen samenwerken. Maar wij blijven wel bij de koers die wij voor onszelf hebben uitgezet. Het gaat hier om een beginselvast leiderschap dat onze bondgenoten moeten respecteren”, aldus Powell. Waaraan hij toevoegde dat landen die hier anders over denken „hun eigen soevereine conclusies moeten trekken.”
Powell herhaalde dinsdag wat hij vorige week al zei tegenover de commissie buitenland van het Huis van Afgevaardigden, namelijk dat Washington een reeks opties overweegt om een eind te maken aan het regime van de Iraakse dictator Saddam Hussein. Hij zei toen „dat het niet is uitgesloten dat de Verenigde Staten deze taak alleen op zich zullen moeten nemen.” Volgens USA Today zouden de Amerikanen niet voor het voorjaar tegen Irak in actie willen komen.