„Zoektocht VS naar terreurgelden moet beter”
De vorming van het nieuwe ministerie voor Binnenlandse Veiligheid belemmert de speurtocht naar illegale financieringsbronnen voor terroristen. Daarom dringen de Amerikaanse senatoren Charles Grassley en Max Baucus bij de regering-Bush aan op het creëren van een speciale eenheid die deze kwestie coördineert.
Het was eigenlijk de bedoeling dat het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid de strijd tegen de terreur zou coördineren, maar dat gebeurt in ieder geval niet waar het gaat om de speurtocht naar geld dat voor terreur wordt gebruikt. Hier werken het nieuwe ministerie, financiën en andere diensten langs elkaar heen of ze werken elkaar soms zelfs tegen, volgens beide senatoren. Zij vragen president Bush daarom een speciale eenheid te creëren om de speurtocht naar ’terreurgeld’ te intensiveren.
„Zonder geld zijn zelfs de gevaarlijkste terroristen machteloos, maar deze simpele waarheid wordt helaas niet vertaald in een concreet beleid”, aldus de Republikein Grassley in een duidelijke kritiek op het beleid van zijn partijgenoot Bush. Volgens Grassley stelt de regering onvoldoende geld ter beschikking om illegale financiering op te sporen en is er geen duidelijk beleid uitgestippeld, waardoor verschillende ministeries en afzonderlijke diensten soms „volledig langs elkaar heen werken.”
De kritiek van Grassley en Baucus werpt meer licht op het soms onduidelijke antiterreurbeleid van de regering-Bush, dat de laatste dagen onder scherpe kritiek ligt van voormalig antiterreurcoördinator Richard Clarke. Die meent dat de regering Bush de dreiging die er van de terreurbeweging al-Qaida uitging, aanvankelijk onderschatte. Door vervolgens geld en mankracht in te zetten voor de invasie van Irak, werd de strijd tegen het terrorisme volgens Clarke bovendien ondermijnd.
Deze kritiek leidde tot felle aanvallen op de persoon van Clarke door de regering-Bush. Sommige Republikeinen hebben zelfs voorgesteld om een vroeger getuigenis van Clarke onder ede voor een van de parlementaire commissies vrij te geven, om die te vergelijken met zijn getuigenis vorige week voor de onafhankelijke commissie die de omstandigheden rond de septemberaanslagen in 2001 onderzoekt. Men hoopt de afvallige Clarke duidelijk te betrappen op meineed, om zo zijn geloofwaardigheid te ondermijnen.
Clarke zegt geen bezwaar te hebben tegen het vrijgeven van zijn eerdere -vertrouwelijke- getuigenis. „Laat ze dan meteen alles vrijgeven, ook mijn dringende memo’s aan nationaal veiligheidsadviseur Condoleezza Rice”, aldus Clarke maandag. Rice blijft weigeren om onder ede en in het openbaar te reageren op Clarkes beschuldiging. Dat zou volgens haar de „vertrouwelijkheid” van haar adviesfunctie tegenover president Bush compromitteren.
„Dit is een onjuist en bovendien merkwaardig argument als je ziet dat Rice in de afgelopen dagen ongeveer alle tv-zenders en tal van kranten te woord heeft gestaan”, aldus Howard Opinsky, voormalig campagnemedewerker van Republikeins senator John McCain.
De regering voelt zich door de kritiek van Clarke plus de daaropvolgende openbare discussie blijkbaar zo in het nauw gedrongen, dat men maandag first lady Laura Bush inzette. Tijdens een bezoek aan Orlando (Florida), waar zij een onderwijsconferentie bijwoonde, verklaarde Bush’ echtgenote „dat het volstrekt onjuist is dat mijn man zijn taken niet serieus heeft genomen.”