Kerk & religie

Govert Buijs voor Depositum Custodi: Nieuwe kansen voor christenen

Er zijn nieuwe kansen voor christenen in deze maatschappij, meent prof. dr. Govert Buis. De hoogleraar politieke filosofie en levensbeschouwing aan de Vrije Universiteit in Amsterdam sprak zaterdag in Utrecht tijdens een symposium ter gelegenheid van het zesde lustrum van de reformatorische studentenvereniging Depositum Custodi.

Van een medewerker
20 February 2016 17:18Gewijzigd op 16 November 2020 01:37
Prof. dr. Govert Buijs. Beeld RD
Prof. dr. Govert Buijs. Beeld RD

De bijeenkomst, vrijdagavond en zaterdag, trok zo’n honderd (oud-)studenten.

De lezing van prof. Buijs had het vooruitgangsgeloof als thema. Hij begon met het tonen van twee plaatjes van gebombardeerde steden: Rotterdam (1940) en Warschau (1944). De binnenstad van Warschau is herbouwd in de stijl van vroeger, terwijl Rotterdam opnieuw begon en „er een afschuwelijk gedrocht van een stad is ontstaan, waar pas de laatste twintig jaar wat meer van wordt gemaakt.” Dat bracht de filosoof tot de conclusie dat Nederlanders beeldenstormers zijn: „Ze houden van vernietiging: Weg ermee.”

Prof. Buijs trok de lijn door naar de revolutie van de jaren 60 van de vorige eeuw, die hij vergeleek met „een grootschalig bombardement”, waarin afscheid werd genomen van allerlei (christelijke) waarden en normen. „Vanaf die tijd is er geroepen om onfatsoenlijk te zijn, om je te bevrijden van oude structuren. Als we nu klagen over de verloedering op de sociale media, zijn dat krokodillentranen.”

Pand bewaard

De VU-hoogleraar constateerde dat we „collectief dement” zijn geworden, omdat we niet meer beschikken over het verleden. Hij is blij dat er mensen zijn die „het pand bewaard hebben.” Christenen, en ook anderen, hebben volgens hem de taak om „het geheugen van Nederland” terug te brengen. Daaronder verstaat hij de zegen van het christendom, dat liefde en de daarmee gepaard gaande aandacht en zorg voor de medemens bracht, en de samenleving veel goeds geschonken heeft.

Volgens prof. Buijs zijn er nieuwe kansen voor christenen om open in deze maatschappij te staan. Als eerste noemde hij de Amersfoortse Bergkerk, die elk jaar spraakmakers uitnodigt om de actualiteit te belichten, geïnspireerd door de Bergrede van Christus. Dat was dit jaar dat de niet-christelijke Joris Luijendijk, schrijver van de bestseller ”Dit kan niet waar zijn”, die positief over de Bergrede bleek te zijn.

De filosoof verwees verder naar het project De Nieuwe Poort in Amsterdam, waar ondernemers een tafel kunnen afhuren en waar ze tijdens een diner kunnen luisteren naar en praten over oude teksten, bijvoorbeeld uit de Bijbel. Prof. Buijs: „Hier kan de bodem van het christelijk geloof op een nieuwe manier gelegd worden. In een neutrale context hoeven mensen geen drempel over. Ga zelf de drempel over. Je zult versteld staan van de openheid.”

Jinek

Als derde voorbeeld wees hij op de twee refo-jongeren, Rebecca en Erika, die vrijdagavond te gast waren in het tv-programma Jinek. Ze werkten mee aan de documentaire ”Na de zomer”, die in de nacht van zondag op maandag wordt uitgezonden. Prof. Buijs: „Ik was onder de indruk van de respectvolle wijze waarop Jinek met deze reformatorische jongeren in gesprek was.”

Op een vraag of iedereen zoiets moet doen, antwoordde de VU-hoogleraar dat het hoort bij het christenzijn om verantwoording af te leggen van de hoop die in je is. „Het betekent dat je de gelegenheid benut die je krijgt. De reformatorische kerken zijn daar slecht in en moeten zich daarin meer oefenen.”


Lees ook:

Interview met prof. dr. Govert Buijs in RD 6 juni 2015, Idealisme als wapen tegen verplatting

Verslag n.a.v. Bergrede Joris Luyendijk in RD 3 februari 2016, Luyendijks Bergrede: Schaal en moraal gaan niet samen

Interview met Joris Luyendijk in RD 4 april 2015, Is er écht niets veranderd?

Interview n.a.v. 25-jarig jubileum Depositum Custodi in RD 30 juni 2011, Wapenen tegen tijdgeest

Artikel n.a.v. oprichting Depositum Custodi in RD 7 augustus 1986, Depositum Custodi wil alternatief CSFR zijn

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer