Getouwtrek over Britse EU-deal gaat verder
BRUSSEL (ANP). De eerste onderhandelingen over het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië zijn „open en constructief” verlopen, maar zicht op een akkoord is er nog allerminst. Na afloop van de eerste ronde gesprekken op regeringsniveau toonde de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich voorzichtig optimistisch. Haar Italiaanse collega Matteo Renzi zei juist „minder optimistisch te zijn over een deal dan voor de top”.
Zoals verwacht vocht de Britse premier David Cameron voor zijn land. Naar verluidt zette hij direct de toon van de onderhandelingen door fors hoger in te zetten op een aantal onderwerpen dan geformuleerd in de op tafel liggende compromistekst. Hij kreeg evenveel tegengeluid van andere EU-leiders.
Cameron wil betere voorwaarden voor het EU-lidmaatschap van zijn land, anders zal hij een vertrek uit de unie, Brexit genaamd, steunen. Zo wil hij onder meer de toegang van andere EU-burgers tot het Britse socialezekerheidsstelsel beperken. Met name in Oost-Europa stuit dit op grote bezwaren. Maar ook de relatie tussen euro- en niet-eurolanden wil Cameron anders en daar voelen Frankrijk en België dan weer weinig voor.
„We zijn een eind gekomen, maar we zijn er nog niet”, zei premier Mark Rutte. Volgens hem heeft wel „iedereen” het gevoel dat een deal mogelijk moet zijn. Al sloot Rutte ook niet uit dat de onderhandelingen vrijdag nog lang zullen doorgaan en mogelijk het weekeinde ingaan. Nederland kan „grosso modo” goed leven met de tekst die nu op tafel ligt, zei Rutte.
Rond 02.25 uur schorste voorzitter Donald Tusk de top en kondigde aan een-op-eengesprekken met enkele hoofdrolspelers te gaan voeren: Cameron, de Franse president François Hollande, de Tsjechische premier Bohuslav Sobotka en de Belgische premier Charles Michel.
De andere regeringsleiders gingen naar hun hotelkamers. Juristen en diplomaten zijn ook aan het werk gezet om te kijken hoe ze alle opmerkingen en punten van zorg kunnen omzetten in voor iedereen acceptabele teksten. Later op vrijdag komen de leiders dan weer bij elkaar.
Tusk noemde dit voorafgaand aan het overleg de „maken-of-kraken-top”. Volgens hem is er al wel wat voortgang geboekt, maar „moet er nog veel worden gedaan”.