Binnenland

SGP teleurgesteld in keuze dominee voor rouwdienst

Diep teleurgesteld hebben politici van de SGP kennisgenomen van de keuze van prinses Juliana om een remonstrantse dominee te vragen voor de rouwdienst die morgen wordt gehouden.

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdragen: Addy de Jong, Jan van Klinken en Peter van Olst
29 March 2004 11:50Gewijzigd op 14 November 2020 01:05

Voor partijleider Van der Vlies is het zelfs een gewetenszaak of hij de uitnodiging voor de dienst kan aanvaarden.

D66-kamerlid Boris van der Ham kijkt er heel anders tegenaan. Geen wonder, want hij is remonstrants. Hij reageerde vrijdag met een juichend opinieartikel in de Volkskrant. ”Juliana verzoent nog na haar dood”, luidde de kop. Van der Ham blijkt niet minder betekenis toe te kennen aan het besluit dan de staatkundig gereformeerden. „Na bijna vier eeuwen lijkt Oranje verzoend met de vrijzinnige beweging der protestanten.”

Zelf heeft Van der Ham de contraremonstrantse lijn die prins Maurits aan het begin van de zeventiende eeuw inzette nooit begrepen. „Een breuk met de godsdienstvrijheid-lievende Willem van Oranje”, stelt hij vast. „Met haar keuze voor een remonstrantse dominee herstelt prinses Juliana deze misstap op prachtige wijze.”

Van der Ham had beter kunnen weten. Daags voordat het opinieartikel verscheen, stuitte hij in het Tweede-Kamergebouw op een groep SGP-leden uit Middelburg. Die gaven hem te verstaan dat hij het oude conflict beter vanuit zijn christelijke gereformeerde opvoeding had kunnen beoordelen. Van der Ham gaf toe dat hij daar afstand van had genomen, maar beloofde nooit „Maarten ’t Hart-achtig gedrag” te zullen vertonen.

Vlag en wimpel
Inburgering is momenteel een hot item. Niet verwonderlijk dus dat daarover vorige week werd gediscussieerd in de talkshow Barend en Van Dorp. Wel verwonderlijk was het feit dat de uitgenodigde gast, D66-leider Dittrich, in het geheel niet op de hoogte bleek van wat vlaggetjesdag inhoudt.

Dit oer-Hollandse volksfeest, gevierd op de dag waarop de eerste haring wordt aangevoerd, trekt inmiddels jaarlijks zo’n 200.000 bezoekers naar Scheveningen; een plek die toch niet al te ver van het Binnenhof gelegen is. Maar Dittrich had, tot vorige week, de geur van dit feest onder de Haagse kaasstolp nooit opgesnoven. Met vlag en wimpel gezakt dus voor zijn inburgeringsexamen.

Om hem de gelegenheid te geven zijn flater goed te maken, nodigde de organisatie van vlaggetjesdag de D66-voorman uit voor een persoonlijke kennismaking met het feest. Kan hij met eigen ogen zien wat al die ingeburgerde Nederlanders op die dag bezighoudt.

Maar nee, juist omdat het zo’n massaal festijn is, heeft Dittrich zich afgemeld. Zijn secretaresse heeft de organisatie van vlaggetjesdag laten weten dat de file van Rotterdam (waar Dittrich die dag verkeert) naar Den Haag voor de politicus onoverkomelijk zal zijn. Jammer, want iets meer positieve betrokkenheid op de visserijsector zou D66 sieren.

Lange rok
Frankrijk heeft de strijd aangebonden tegen de hoofddoek, GroenLinks heeft de oorlog verklaard aan „de lange rok.” Dat zit zo. De Tweede-Kamerfractie van deze partij heeft vorige week een integratienota uitgebracht waarin een discriminatieparagraaf voorkomt.

Daarin doet de partij allerlei voorstellen die discriminatie moeten tegengaan. Zo wil GroenLinks niet dat de overheid specifieke straffen toepast voor bepaalde etnische groepen of ’culturele delicten’ in het Wetboek van Strafrecht introduceert.

Verder bepleit de partij dat de overheid van scholen eist dat ze iedereen gelijk behandelen, ongeacht sekse of etniciteit. „Dat betekent bijvoorbeeld ook dat kledingeisen niet worden toegestaan. Scholen mogen niet eisen dat iemand een hoofddoek of een lange rok draagt, maar scholen mogen het evenmin verbieden als leerlingen dit vrijwillig willen doen.”

Reformatorische scholen die de lange broek voor meisjes verbieden, worden dus door GroenLinks in de ban gedaan. Toch zegt de partij de vrijheid van onderwijs niet ter discussie te willen stellen. Dat heet met de ene hand weghalen wat met de andere hand is gegeven.

Evenwichtiger
Een van de fraaiste bladen door een ministerie uitgegeven is Internationale Samenwerking. Het wordt betaald en verspreid door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De redactie van het blad genoot altijd een grote vrijheid en dat was te merken. Nog niet zo lang geleden verscheen een artikel in het blad waarin het huidige kabinetsbeleid op het gebied van ontwikkelingssamenwerking stevig werd gekraakt. Op de lezer maakt dat uiteraard een wat merkwaardige indruk: een departement dat zijn eigen anticampagne financiert.

In het komende nummer zou een interview worden gepubliceerd met Mark Malloch Brown, de baas van de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP. Malloch Brown maakte er onlangs bij een bezoek aan Nederland geen geheim van dat hij het niet eens was met het besluit van minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking de Nederlandse steun aan de VN-vrouwenorganisatie Unifem te schrappen.

Voor Van Ardenne was dat interview de druppel die de emmer deed overlopen. Ze gaf opdracht de publicatie te schrappen en liet hoofdredacteur Tim Kos overplaatsen naar een onschuldiger afdeling van het ministerie.

Zijn opvolger, die nog niet bekend is, zal ervoor moeten zorgen dat het blad meer aandacht besteedt aan de dadendrang van Van Ardenne. Ook zal het beleid van beide ministers op het gebied van vrede en veiligheid vaker aan bod dienen te komen. In journalistieke termen wordt het smoren van kritiek „muilkorven” genoemd. In het departementaal jargon heet dat anders. Het blad moet volgens de instructies „evenwichtiger” worden.

Agenda
De Tweede Kamer start de openbare vergaderingen aanstaande woensdag, de dag na de bijzetting van prinses Juliana. Zeer waarschijnlijk debatteert de Kamer dan over de resultaten van de Europese top van vorige week. Voor donderdag staat een grondwetswijziging op de agenda om de samenwerkingsschool mogelijk te maken. Ook discussieert de Kamer die dag over enkele veranderingen voor de sociale werkplaatsen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer