Donkere wolken voor economie, maar in Nederland schijnt de zon
DEN HAAG. Donkere wolken mogen zich dan samenpakken boven de wereldeconomie, in Nederland lijkt er nog geen vuiltje aan de lucht.
Hiep hiep hoera! Het moet in oktober zijn geweest en het was vrijwel zeker een uitzendbaan, maar sindsdien telt Nederland voor het eerst meer dan 10 miljoen banen. „We schrijven geschiedenis”, stelde minister Asscher (Sociale Zaken) donderdag, kort nadat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het feit had gemeld.
Dat de werkloosheid in het laatste kwartaal van 2015 amper daalde (met 5000 op 600.000 werkzoekenden) mag de pret niet drukken, want in datzelfde kwartaal kwamen er toch 48.000 banen bij; de sterkste banengroei in vier jaar tijd. Het beeld van de Nederlandse economie –0,3 procent groei in het laatste kwartaal, 1,9 procent op jaarbasis– is ronduit positief, aldus CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. Het jaar 2015 was zelfs het sterkste jaar sinds de start van de crisis en ook 2016 is volgens hem goed begonnen.
Hoewel er aan de horizon (China, VS, Rusland, Brazilië) donkere wolken verschijnen, is slecht sentiment in Nederland vooralsnog alleen waarneembaar op de effectenbeurs. Wereldwijd verdampte er sinds de start van 2016 al 6000 miljard dollar aan beurswaarde. De paniek uit 2008 lijkt terug: bankaandelen worden gedumpt en goud geldt plots weer als veilige haven. Beleggers lijken het vertrouwen dat centrale banken de wereldeconomie nog bij een recessie vandaan kunnen sturen verloren te zijn.
Toch leek minister Kamp (Economische Zaken) donderdag op het CBS-kantoor in Den Haag louter groeikansen te zien. Vol vuur vertelde hij over de fabriek van automaker Tesla in Tilburg, die een enorm hoog dak heeft, omdat ze overwegen er nog een extra productievloer in te leggen.
Economisch gezien maakt hij zich dan ook meer zorgen over de gevolgen van de asielinstroom dan over de wereldwijde recessieangst.
Natuurlijk is Nederland met zijn open economie ook volgens Kamp sterk afhankelijk van wat er in het buitenland gebeurt. „Maar inmiddels is Nederland zélf ook een factor geworden van betekenis”, zei hij. „We kunnen tegen een stootje.”
Hoewel een positieve grondhouding een groot goed is, deed ook die uitspraak denken aan 2008. Kort voordat de kredietcrisis de Nederlandse economie de grootste optater zou geven sinds de Grote Depressie, zeiden Balkenende en Bos exact hetzelfde.
De cijfers van donderdag zijn zeer zeker goed, maar risico’s voor morgen zijn er wel degelijk.