Milosevic wijst vervanger af
De president van het Joegoslavië-tribunaal, Theodor Meron, heeft donderdag geconcludeerd dat Milosevic niet instemt met de benoeming van een vervanger voor rechter Richard May.
In een speciale hoorzitting gaf de beklaagde geen antwoord op Merons vraag of hij instemde met de vervanging.
Milosevic klaagde over de legaliteit en de werkwijze van het tribunaal. Hij eiste onder meer te worden vrijgelaten. Hij bezwoer niet op de vlucht te slaan omdat hij het proces wil winnen.
Als Milosevic had ingestemd met de aanstelling van een vervanger, zou dat de voortzetting van het proces hebben vereenvoudigd. May was voorzitter van de drie magistraten die de zaak-Milosevic behandelen. Hij stapte onlangs wegens ziekte op. In beginsel moet een proces over, als de beklaagde niet met een vervanger instemt. Aangenomen wordt echter dat „in het belang van de rechtsgang” zonder Milosevic’ goedkeuring toch een vervanger zal worden aangesteld. Meron verwees de kwestie naar de overgebleven twee rechters in de zaak-Milosevic. Die moeten bepalen of het in het belang van het recht is door te gaan met een vervanger zonder instemming van de beklaagde.
Milosevic toonde geen belangstelling voor de vervanging van May. „Dit tribunaal van u is illegaal. Ik ben niet van plan mijn visies te geven op uw administratieve problemen”, zei hij. Milosevic maakte wel dankbaar gebruik van de gelegenheid zijn standpunten te herhalen. De beklaagde moet het door de zittingspauze van eind februari tot begin juni doen zonder de toehoorders en de belangstelling die de rechtszittingen bieden.
De Joegoslavische ex-president eiste donderdag weer veel meer tijd om zijn zaak voor te bereiden en straks in de rechtszaal uiteen te zetten. Het tribunaal heeft tijdslimieten vastgesteld die volgens hem zijn gezondheidstoestand volkomen negeren. Hij beklemtoonde dat het artsen van het tribunaal waren, die hebben bepaald dat hij maar drie dagen per week mag werken. Milosevic is 8 juni aan de beurt om zijn verhaal te doen.
Milosevic zei dat hij zijn onschuld wil aantonen in uitsluitend openbare zittingen met de getuigen in de rechtszaal. Dat vergt volgens hem tijd. De aanklagers hadden twee jaar de tijd en kwamen met een stroom van schriftelijke verklaringen en tal van geheime getuigen en geheime zittingen, aldus de getergde beklaagde.
Milosevic zegt in de gevangenis in Scheveningen geen gelegenheid te hebben zich voor te bereiden. Hij wil in vrijheid aan zijn zaak werken. De „valse aanklagers” hebben volgens hem van februari 2002 tot eind vorige maand vooral aangetoond hoe zwak ze staan. Zij beschuldigen Milosevic van volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.