Buitenland

Cruz deelt gevoelige tik uit aan Trump

DES MOINES. Ted Cruz is maandag bij de Republikeinen de verrassende winnaar geworden van de eerste voorverkiezing in de VS, in de staat Iowa. Hij deelde daarmee een gevoelige tik uit aan Donald Trump, die tweede werd. Bij de Democraten behaalde Hillary Clinton een zeer nipte zege op haar naaste rivaal Bernie Sanders.

Redactie buitenland​
2 February 2016 06:24Gewijzigd op 16 November 2020 01:07
Cruz. beeld EPA
Cruz. beeld EPA

Cruz bleef vastgoedmiljardair Donald Trump, die in de laatste peilingen nog met enkele procentpunten aan kop ging, voor. Dat meldden Amerikaanse media dinsdagmorgen.

De conservatieve Texaanse senator Cruz, die door veel evangelicale christenen wordt gesteund, deelde met zijn overwinning een gevoelige tik uit aan Trump. De miljardair leidde tot maandag met zo’n 5 procent in de peilingen. Hij moest het maandag doen met 24 procent van de stemmen, terwijl Cruz 28 procent van de Republikeinse kiezers achter zich kreeg.

Trump heeft zijn rivaal gefeliciteerd met de zege. Hij zei in een toespraak „zeer vereerd” te zijn met de tweede plek en „gek te zijn” op de mensen in Iowa. Cruz op zijn beurt sprak van een „overwinning voor moedige conservatieven in Iowa en overal in dit fantastische land. God zij de eer.”

De nederlaag van Trump in de eerste voorverkiezing doet de vraag rijzen of zijn omstreden kandidatuur wel echt zo breed onder de Amerikaanse bevolking wordt gedragen.

De behoudende senator Marco Rubio werd derde. Met 23 procent eindigde hij maar heel kort achter Trump. Volgens Amerikaanse analisten zou hij daardoor wel eens de meeste kans op de Republikeinse nominatie kunnen maken. Trump en Cruz vertegenwoordigen in de ogen van veel Amerikanen twee ongemakkelijke uitersten: de arbeidersklasse die niets van het establishment moet hebben versus de aartsconservatieve Tea Party-aanhangers.

Rubio is weliswaar conservatief, maar ook pragmatisch. Bovendien weet hij door zijn Cubaanse achtergrond veel hispanics in de VS aan te spreken. Daardoor zou hij de ideale middenkandidaat kunnen zijn.

Bij de Democraten ontspon zich een nek-aan-nekrace tussen Hillary Clinton en Bernie Sanders. Clinton leidde weliswaar met een paar procenten in de peilingen, maar wist uiteindelijk met slechts enkele tienden van procenten te winnen.

Dat betekent dat de race voor de Democraten nog zeker niet is gelopen. De eerstkomende voorverkiezingen, op 9 februari in New Hampshire, zullen duidelijk moeten maken of de kandidaten hun positie weten te consolideren.

De Republikeinse kandidaat Mike Huckabee hield de presidentscampagne na de uitslag van maandag voor gezien. Onder de Democraten staakte Martin O’Malley de strijd. De oud-gouverneur van Maryland kreeg maandag slechts 0,6 procent van de stemmen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer