Buitenland

Obama wil IS in Libië tegenhouden

WASHINGTON. De Amerikaanse president Obama heeft zijn veiligheidsadviseurs gisteren opdracht gegeven om pogingen van Islamitische Staat tegen te gaan om uit te breiden in Libië. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Ook uitbreiding van het kalifaat in andere landen wordt op de voet gevolgd en bestreden.

Redactie buitenland
29 January 2016 11:35Gewijzigd op 16 November 2020 01:03
De VS willen de NAVO-radarvliegtuigen (AWACS) graag gebruiken in de strijd tegen IS. beeld EPA
De VS willen de NAVO-radarvliegtuigen (AWACS) graag gebruiken in de strijd tegen IS. beeld EPA

Volgens de minister van Defensie Carter richt IS in Libië opleidingscentra op waar buitenlandse strijders worden verwelkomd en getraind. „We willen niet dat de invloed van IS in Libië net zo groot wordt als in Syrië en Irak. Daarom houden we de ontwikkelingen goed in de gaten en nemen we maatregelen voor de toekomst.”

De extremisten opereren nu vooral vanuit de stad Sirte, die geheel in hun handen is. Afgelopen maand heeft IS verscheidene aanvallen in Libië gepleegd. Zo vielen IS-strijders meermalen de grote oliehaven Ras Lanoef aan de Libische kust aan.

In een verklaring zei IS meer aanvallen op olieopslagplaatsen en -installaties uit te willen voeren. Naast Ras Lanoef behoren onder meer al-Sidrah, de andere grote oliehaven en de havens van Brega, Jallo en Tobroek tot de doelen. De haven van al-Sidrah is recent al meerdere keren door IS aangevallen.

De Verenigde Staten hebben de NAVO gevraagd om Awacs-radarvliegtuigen beschikbaar te stellen voor de strijd tegen IS. „Dat verzoek hebben we nu in behandeling”, aldus NAVO-chef Stoltenberg gisteren. De NAVO-ministers van Defensie bespreken het verzoek begin februari tijdens een bijeenkomst.

Awacs-vliegtuigen controleren het luchtruim in een straal van 400 kilometer en wisselen informatie uit via digitale dataverbindingen met de grond, op zee en in de lucht. De NAVO heeft wel enkele vooruitgeschoven bases met Awacs-vliegtuigen, waaronder één in Turkije. Vanaf deze bases voeren de radarvliegtuigen missies uit in het NAVO-luchtruim.

Het militaire bondgenootschap is niet direct betrokken in de strijd tegen islamitische militanten in Syrië en Irak, maar de VS leidt een coalitie van landen die alle 28 NAVO-landen omvat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer