Verlost van de injectienaald bij de tandarts
SAO PAULO. Bang voor de verdovingsspuit bij de tandarts? Die is binnenkort verleden tijd door een Braziliaanse uitvinding. Wetenschappers van de universiteit van Sao Paulo presenteerden eerder deze week een pijnloze verdovingsmethode.
Het tandvlees wordt daarvoor bestreken met een hydrogel, een spray of een zalf. Daaraan wordt de verdovende stof toegevoegd. Vervolgens wordt een klein stroompje door de pijnbestrijder gestuurd. De verdovende stof wordt daardoor twaalf keer beter opgenomen. Het resultaat is een snelle, plaatselijke verdoving.
Bij experimenten met varkens werkte deze verdovingsmethode uitstekend, aldus onderzoekster Renata Fonseca Vianna Lopez. Haar team publiceerde de resultaten in het wetenschappelijk tijdschrift Colloids and Surfaces B. Biointerfaces.
De verdovende stof die bij deze zogeheten ionoforese-methode wordt gebruikt, is nog steeds lidocaïne en prilocaïne. Alleen komt er geen naald meer aan te pas. Ook zijn extra verdovingsinjecties niet meer nodig.
De voordelen zijn legio. Lopez somt op: „Mensen zullen minder bang zijn om naar de tandarts te gaan. Er zullen minder mondinfecties optreden. Het is goedkoper: er hoeven geen naalden te worden aangeschaft. Onbedoelde neveneffecten van de verdoving, zoals overdosering, zullen ook verleden tijd zijn.”
De volgende stap waar de Braziliaanse onderzoekers voor staan, is het testen van de verdovingsmethode op mensen.
Niet alleen voor de tandheelkunde, maar ook voor kankerbehandelingen biedt deze verdovingsmethode mogelijkheden. Lopez’ team heeft zich daarnaast beziggehouden met het verdoven bij huid- en oogaandoeningen.
„We willen de opname van de pijnbestrijders daar verbeteren met nanotechnologie, iontoforese en sonoforese – het verbeteren van de opname van de verdovende middelen met geluidsgolven”, aldus Lopez.
Lopez is niet de enige die iets doet met elektrische stroompjes in de tandartsenpraktijk. In 2014 waren er al wetenschappers van het King’s College in Londen die met elektrische stroompjes beschadigd tandglazuur konden herstellen. Deze techniek is inmiddels te koop.
Dat is met de nieuwe, veelbelovende verdovingstechniek nog niet het geval. Eén ding is zeker: als de tandarts overstapt op deze verdovingsmethode, zal een tandartsbezoek nooit meer hetzelfde zijn.