VS-gezant steekt loftrompet over Irak
Er is veel bereikt in Irak sinds de val van Saddam Hussein. Dat is de strekking van de toespraak die de Amerikaanse bewindvoerder Paul Bremer woensdag hield in de zogenoemde Groene Zone, het zwaarbeveiligde deel van Bagdad waar het Amerikaanse hoofdkwartier zich bevindt.
„Bijna een jaar na de bevrijding moeten we ter harte nemen wat er allemaal is bereikt”, zei Bremer. De werkloosheid is bijna gehalveerd, de economie trekt aan, de elektriciteitsvoorziening is verbeterd, ruim 2500 scholen functioneren naar behoren en meer dan 3 miljoen kinderen zijn ingeënt tegen polio en andere ziektes, aldus Bremer. Hij kondigde verder aan dat later deze week een ministerie van Defensie wordt opgezet, dat er commissies komen om corruptie te bestrijden en een onafhankelijk toezichtsorgaan voor de media.
Bremer noemde de ondertekening van de Iraakse interim-grondwet een belangrijke stap voor de machtsoverdracht van 30 juni. Hij prees de leden van de Iraakse bestuursraad die het misschien niet volledig met de inhoud eens zijn, maar die het belang van de interim-grondwet hebben ingezien en daarom toch akkoord zijn gegaan. „Irak is nu onderweg naar volledige democratie in een verenigde staat die in vrede leeft met zijn buren”, zei Bremer.
Een Amerikaanse legerpatrouille is gisterochtend in de Iraakse stad Fallujah beschoten door gewapende onbekenden. Daarbij werden drie Iraakse burgers gedood en raakten twee Amerikaanse soldaten en drie burgers gewond, heeft het Amerikaanse leger gemeld.
Het percentage zelfmoorden onder Amerikaanse soldaten in Irak is veel hoger dan in de rest van het Amerikaanse leger. Maar volgens het leger hebben deskundigen geoordeeld dat er onder de soldaten in Irak geen sprake is van een crisis.
In Irak en Koeweit pleegden vorig jaar zeker 24 soldaten zelfmoord. Dat kunnen er in werkelijkheid meer zijn geweest, omdat over de toedracht van een aantal andere sterfgevallen nog twijfel bestaat. Die 24 zelfmoorden komen neer op een aantal van 17,3 op de 100.000 soldaten, tegen 12,8 in het leger in zijn geheel. In de periode van 1995 tot 2002 bedroeg het aantal zelfmoorden per 100.000 soldaten per jaar gemiddeld 11,9. In het aantal van 24 zijn niet de soldaten begrepen die zelfmoord pleegden nadat zij uit Irak naar de VS waren teruggekeerd.
Nadat het aantal zelfmoorden onder Amerikaanse soldaten in Irak en Koeweit in juli vorig jaar onrustbarend was gestegen bezochten deskundigen van het leger op het gebied van de geestelijke gezondheid de soldaten in die landen. Zij kwamen tot de conclusie dat de meeste zelfmoorden samenhingen met financiële, relationele en juridische problemen. Maar ze constateerden ook dat soldaten de neiging hebben geen hulp te zoeken als ze aan stress of andere geestelijke problemen lijden, uit angst een stempel opgedrukt te krijgen. Dit is in eerdere onderzoeken ook al vastgesteld.
Toekomstig premier Zapatero van Spanje heeft woensdag in zijn eerste gesprekken met buitenlandse leiders vastgehouden aan zijn besluit om de Spaanse troepen terug te trekken uit Irak. Dat zal alleen niet gebeuren als de Verenigde Naties het bevel over de bezettingstroepen overneemt.
De socialistische voorman sprak met onder anderen de Britse premier Blair en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell. Zij waren in Madrid voor de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de aanslagen op treinen in de Spaanse hoofdstad.
Iraakse artsen werden tijdens het bewind van Saddam Hussein gedwongen om oren af te snijden, rapporten over foltering te vervalsen en andere mensenrechtenschendingen te begaan. Dat is gebleken uit een onderzoek dat het Journal of the American Medical Association woensdag publiceerde. Nog geen 10 procent van de 98 ondervraagde artsen gaf toe dat ze tot zulke praktijken werden gedwongen, maar meer ondervraagden gaven aan te geloven dat andere artsen schendingen begingen. De helft dacht dat Iraakse artsen geregeld oren moesten amputeren als straf en medische rapporten moesten vervalsen. Ook het verwijderen van organen uit dode en levende patiënten was volgens 17 procent een gangbare praktijk waartoe dokters tussen 1991 en vorig jaar werden gedwongen. De slachtoffers waren dissidenten of deserteurs.