„Kinderhanden maken batterijen smartphones”
JOHANNESBURG (ANP/DPA). Kinderhanden zijn betrokken bij de productie van batterijen voor smartphones en laptops van de bekende fabrikanten. Dat meldde mensenrechtenorganisatie Amnesty International dinsdag. In kleine kobaltmijnen in het zuiden van Congo werken duizenden minderjarigen. Sommigen van hen zijn slechts zeven jaar oud.
Meer dan de helft van de wereldwijde kobaltproductie komt uit Congo. Amnesty International sluit niet uit dat de elektronicafabrikanten Apple, Samsung en Sony batterijen in hun producten plaatsen die door kinderarbeid zijn gemaakt. De bedrijven ontkennen de beschuldigingen.
Volgens de mensenrechtenorganisatie leven de kinderen in gevaarlijke omstandigheden, krijgen ze geen zorg en verdienen ze een hongerloon. Circa twintig procent van de kobaltproductie in Congo is afkomstig uit de mijnen waarin kinderen werken. „Miljoenen mensen maken van de nieuwe technologieën gebruik, maar ze vragen zich niet af hoe deze tot stand komen”, aldus Mark Dummett van Amnesty.
De Verenigde Naties schatten in 2014 dat in de mijnen in het zuiden van Congo rond de 40.000 minderjarigen aan het werk waren.
Amnesty International roept elektronica- en autofabrikanten op geen batterijen of accu’s te gebruiken die door kinderarbeid zijn geproduceerd. Ook eist de mensenrechtenorganisatie een betere controle van de kleine mijnen door de Congolese autoriteiten. De regering in Kinshasa verwerpt de beschuldiging van Amnesty. Volgens een woordvoerder is het een ‘trucje’ van andere kobaltproducerende landen om hun marktaandeel te vergroten.