Chirurg glibbert in 1,5 uur naar ziekenhuis Drachten
DRACHTEN. De ijzel kon de Drachter chirurg Martijn Möllers (38) dinsdag niet tegenhouden. In anderhaf uur glibberde hij naar het ziekenhuis. „Ik wilde patiënten niet in de steek laten.”
Barre tijden, dinsdag in het noorden des lands. Door grootschalige ijzel lag het openbare leven in de noordelijke provincies vandaag voor een belangrijk deel plat. Wegen veranderden in ijsbanen. Schaatsers zwierden door de straten.
Wollen muts
Chirurg Martijn Möllers trotseerde de winterse ongemakken. Lopend ging hij vanmorgen naar zijn werk in het Nij Smellinghe ziekenhuis in Drachten. Een tocht van anderhalf uur. „In de nacht van maandag op dinsdag sliep ik bij mijn schoonouders in De Wilgen, een dorpje vlakbij Drachten. Dinsdagochtend ben ik naar mijn werk gaan lopen. Ik droeg een winterjas, een wollen muts, handschoenen. Ik had ook spikes die ik onder mijn schoenen bond. De punten geven grip op het ijs. Zonder die spikes was het haast niet te doen.”
Waarom getroostte hij zich die moeite? „De zorg gaat 24 uur per dag door. Zeker als het glad is, is het in het ziekenhuis erg druk. Ik zou het niet over mijn hart kunnen verkrijgen om niet aan het werk te gaan. Dat voelt alsof je de patiënten in de steek laat.”
Winters landschap
Zijn tocht door spekglad Friesland was een „heel aparte” ervaring, blikt Möllers dinsdagmiddag terug. „Ik liep door een prachtig, winters landschap. Terwijl het vorige week nog 12 graden boven nul was. Er reden dinsdag heel weinig auto’s en juist veel fietsers. Ook zag ik veel mensen náást hun fiets lopen. Glibberend over de weg lieten mensen hun hond uit.”
Möllers wist zich op de been te houden. „Ik moet er niet aan denken dat ik bijvoorbeeld mijn pols zou breken. Dan zou ik zo een paar maanden arbeidsongeschikt zijn. Het herstel van een gebroken pols neemt maanden in beslag.”
Elleboog
De gladheid zorgt voor talloze valpartijen en een hausse aan botbreuken. Maandagavond al kreeg de chirurg, woonachtig in Veenwouden, enkele ten val gekomen patiënten die door de ijzel botbreuken opliepen. „Ik heb toen een gebroken onderarm en een gebroken elleboog geopereerd.”
Dinsdag was het ongekend druk op de Spoedeisende Hulp in het Drachter ziekenhuis, vertelt de chirurg. „Tot half vijf dinsdagmiddag hebben zich zo’n 25 patiënten met botbreuken gemeld. Vaak gaat het om gebroken polsen en heupen. Normaal gesproken komen er op een dag ongeveer vijf mensen met botbreuken binnen. Van patiënten hoorde ik dat ze weliswaar rekening hielden met de ijzel, en bijvoorbeeld lopend naar hun werk gingen, maar toch nog ten val kwamen. Bijvoorbeeld op de stoep voor het bedrijf.”
Möllers, die twitterde over zijn voettocht door winters Friesland, ervoer dinsdag „veel saamhorigheid” in het ziekenhuis. „Sommige patiënten begonnen over mijn tweets en zeiden: „We wisten tenminste dat we u in het ziekenhuis zouden aantreffen.” Mensen waren blij dat ze geholpen werden.”
Elfstedentocht
In het ziekenhuis werden „alle zeilen bijgezet”, vertelt Möllers. „Zelf heb ik ook hand- en spandiensten verleend op de Spoedeisende Hulp. Denk aan het beoordelen van röntgenfoto’s en het voeren van gesprekken met patiënten. Sommige medewerkers konden door de gladheid niet komen. Andere collega’s die in de buurt van het ziekenhuis wonen en dinsdag eigenlijk een dag vrij hadden, zijn toch aan het werk gegaan. Doordat niet altijd de operatieteams compleet waren, moesten wel sommige operaties worden afgelast.”
Möllers hoopt dat koning winter de opmars voortzet. „Van mij kan het niet snel genoeg hard gaan vriezen. Ik mag graag schaatsen. Een goede ijswinter zou mooi zijn. Liefst mét Elfstedentocht.”