Vluchtelingen houden Europa in de greep
APELDOORN. De stromen vluchtelingen uit Azië en Afrika blijven Europa in zijn greep houden. Het aantal grenzen dat wordt gecontroleerd neemt de laatste dagen toe.
De afgelopen dagen scherpte eerst Zweden de controles met Denemarken aan. Dagelijks grensverkeer tussen beide landen is de afgelopen jaren heel normaal geworden, vanwege de oeververbinding tussen Kopenhagen en Malmö. Zweden vindt echter dat er te veel migranten vanuit Denemarken komen, en heeft daarom een paspoortcontrole ingesteld.
Om te voorkomen dat alle vluchtelingen in Denemarken blijven hangen, koos de regering van premier Rasmussen ervoor om controles in te stellen aan de Deens-Duitse grens. Het doel is de migranten tegen te houden.
De Duitse regering is daar niet blij mee. Dit brengt het Schengenverdrag in gevaar. Duitsland verbaasde deze zomer heel Europa door zelf een controle aan de grens met Oostenrijk in te stellen. De woordvoerder van bondskanselier Merkel, Steffen Seibert, zei maandag dat „een Europese totaaloplossing nodig” is. Die zou gericht moeten zijn op de „effectieve bescherming van onze EU-buitengrenzen.”
De komst van grote groepen vluchtelingen uit onder meer Syrië heeft het Schengensysteem, waardoor er in 26 landen zonder een paspoort gereisd kan worden, onder druk gezet. Ook andere landen waaronder Oostenrijk en Duitsland voerden grenscontroles in, in verband met de vluchtelingenstroom.
Groot-Brittannië heeft een 40- jarige Sudanees asiel verleend die in augustus door de 50 kilometer lange Kanaaltunnel van Frankrijk naar Engeland liep. Vele anderen die het voor en na hem probeerden, verongelukten onderweg.