Binnenland

Grootmeester doet aangifte

Grootmeester Pim Waldeck, hoofd van de hofhouding, heeft maandagmiddag in alle beslotenheid aangifte gedaan van het overlijden van prinses Juliana. Hij deed dat op het gemeentehuis van Baarn, de gemeente waar Paleis Soestdijk onder valt.

ANP
23 March 2004 10:37Gewijzigd op 14 November 2020 01:04

Waldeck deed aangifte bij een gewone ambtenaar van de burgerlijke stand, aldus een woordvoerster van de gemeente, maar burgemeester M. Wolterink-Oremus was aanwezig. Paleis Soestdijk ligt op het grondgebied van de gemeente Baarn en niet van de gemeente Soest, zoals vaak wordt gedacht.

In het boekje ”Paleis Soestdijk en zijn bewoners”, in opdracht van de Historische Vereniging Soest geschreven door J. van Steendelaar, valt te lezen dat beide gemeenten de uitstraling van het paleis in het verleden naar zich wilden toetrekken.

Burgemeester G. van Reenen van Baarn kon het in 1937 niet uitstaan dat het in Soest gelegen NS-station de naam Soestdijk droeg, terwijl Paleis Soestdijk in zijn gemeente lag. Hij vroeg Soest de naam van het station te veranderen. Die gemeente weigerde dat niet alleen, maar schilderde de naam van het station ook nog eens extra mooi op.

Van Reenen veroorzaakte ook, tot op de AVRO-radio toe, een rel over ANWB-borden met ”Soestdijk gemeente Soest”. De ANWB haalde de borden weg, waarop Soest weer in alle staten was. De Soester pers noteerde: „Wij kunnen voorlopig niet aan den indruk ontkoomen dat de ANWB zich hier zonder grondig onderzoek der feiten heeft laten spannen voor het karretje van vooroordeel en misplaatste drijverij van den burgemeester van Baarn.” Zelfs de landelijke pers schaarde zich achter Soest. De ANWB zette de borden uiteindelijk terug.

Bij de geboorte van prinses Irene in 1939 was het weer raak. Baarn zette op de grens van beide gemeenten een bord neer met de tekst: ”In Baarn is een prinsesje geboren”. Daar was Soest weer helemaal niet blij mee en het bord werd wel erg toevallig van de standaard gereden door een vrachtauto. Het werd niet meer herplaatst, maar inwoners van Baarn liepen er nog wel een keer opzichtig mee voor het paleis heen en weer.

Er is één troost voor Soest. Prins Bernhard schreef in het in 1998 verschenen boekje over de band die hij „met Soest en haar inwoners” onderhoudt. Die band heeft ook „diepe en mooie herinneringen” bij hem achtergelaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer