Spanje wacht moeizame coalitievorming
MADRID (ANP). De partij van de Spaanse premier Mariano Rajoy (60), de conservatieve Volkspartij (PP) blijft ondanks grote verliezen de grootste na de parlementsverkiezingen van zondag. Maar een nieuwe regering Rajoy lijkt niet waarschijnlijk.
Nieuwe partijen hebben de absolute meerderheid van de PP, die uit 185 van de 350 zetels in de Spaanse Tweede Kamer bestond, geruïneerd. De PP houdt nog ruim 120 zetels over. Zijn traditionele aartsrivaal, de oude socialistische PSOE (Spaanse Socialistische Arbeiderspartij) heeft nog ruim negentig zetels over. Maar het is niet meer zoals ‘zoals vroeger’ toen of de PP of de PSOE met een gerieflijke meerderheid kon gaan regeren.
De nieuwe partijen die een heel andere koers voor het land bepleiten, de links-radicale Podemos (We kunnen) en de liberale Ciudadanos, hebben elk circa veertig zetels in de Spaanse Tweede Kamer van 350 zetels gewonnen. Podemos-leider Pablo Iglesias (37) zei zondagavond tegen feestvierende aanhangers dat „een nieuw politiek tijdperk is aangebroken”.
Podemos is begin 2014 opgericht en keerde zich fel tegen de draconische bezuinigingspolitiek van Rajoy, waarmee de premier de schulden en bankencrisis aan het bezweren was. Rajoy dankt nog een hoop zetels aan het economisch herstel dat inmiddels is begonnen. Podemos heeft meer dan veertig zetels gewonnen, de zetels van kleine bondgenoten niet meegerekend.
De mogelijke coalitiepartner van de PP is de nieuwe liberale Ciudadanos (Burgers). Deze centrumpartij van de Catalaan Albert Rivera (36) ijvert vooral voor de bestrijding van de corruptie en wijzigingen in het arbeidsrecht. Maar met veertig zetels is Ciudadanos niet groot genoeg om de PP aan een nieuwe regeringsperiode te helpen.
Voor de PSOE en Podemos zijn er meer alternatieven. Er komen namelijk nog negen partijtjes in het nieuwe parlement en de meeste zijn of verwant aan Podemos, of erg links of nationalistisch.