Mugabe werkt EU-missie weer tegen
De kloof tussen de regering van Zimbabwe en de Europese Unie is maandag groter geworden doordat Harare het hoofd van de EU-waarnemersmissie bij de verkiezingen van 9 en 10 maart, de Zweed Pierre Schori, nog steeds geen accreditatie heeft verleend.
De verwachting was dat Schori, die zondagavond samen met twee collega’s in Harare arriveerde, maandag onmiddellijk de vereiste accreditatie zou ontvangen. Stefan Amer, een woordvoerder van Schori, zei echter dat de regering had meegedeeld dat de accreditatie nog enkele dagen op zich zou laten wachten. Schori had de leiding van de EU-delegatie die in juni 2000 toezicht uitoefende op de parlementsverkiezingen en daarna oordeelde dat die verkiezingen niet vrij en eerlijk waren verlopen.
De 77-jarige president Robert Mugabe, die op 9 en 10 maart zijn presidentschap verdedigt tegenover de 49-jarige Morgan Tsvangirai van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC), stelde zich aanvankelijk op het standpunt dat buitenlandse waarnemers niet welkom waren. Later bezweek hij onder de internationale druk en nodigde hij negen buitenlandse organisaties uit, waaronder de Europese Unie en het Gemenebest.
Zijn ministerie van Buitenlandse Zaken zei echter vervolgens dat waarnemers uit zes „partijdige” EU-lidstaten geweerd zouden worden: Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland en de noordse landen. De Nederlanders en de Britten zijn niet welkom omdat vanaf hun grondgebied kortegolfzenders opereren die ervan worden beschuldigd via hun radioprogramma’s propaganda tegen Zimbabwe te bedrijven. Duitsland, Denemarken, Zweden en Finland hebben zich kritisch uitgelaten over het mensenrechtenbeleid in Zimbabwe.
De MDC drong er vorige week op aan de internationale waarnemers zo snel mogelijk in het land te stationeren om een einde te maken aan het geweld. Maandag werd het kantoor van de onafhankelijke krant The Daily News in de Zimbabwaanse stad Bulawayo met twee brandbommen bekogeld. Ook een nabijgelegen drukkerij, waar verkiezingspamfletten van de oppositie zijn gedrukt, werd door een brandbom getroffen. Geen van de gebouwen liep ernstige schade op en er vielen geen slachtoffers.
Eigenaars van de drukkerij Daily Print zeiden dat ze campagnemateriaal hadden gedrukt voor de MDC. De schade werd minimaal genoemd.
The Daily News is niet voor het eerst doelwit van verkiezingsgeweld. In de campagne voor de parlementsverkiezingen van juni 2000 raakte het kantoor van de krant in de hoofdstad Harare door een granaatexplosie beschadigd. In december 2000 werden explosieven van het leger gebruikt om de drukkerij van de krant in Harare te vernielen.
De regeringsgezinde krant Herald meldde maandag dat er sinds vrijdag bij politiek geweld twee doden zijn gevallen. Het zou in beide gevallen gaan om aanhangers van de regeringspartij ZANU-PF die zijn gedood door oppositieactivisten.
Vorige maand vielen er zestien doden bij incidenten die verband hielden met de aanstaande verkiezingen. Het was het grootste aantal politieke moorden in een maand sinds het politieke geweld bijna twee jaar geleden uitbrak in Zimbabwe.