DSM-topman hekelt innovatiekracht EU
Het gaat in Europa de verkeerde kant op met de ontwikkeling van nieuwe producten. De kosten zijn te hoog en de hoeveelheid regelgeving heeft een verlammende werking op de innovatieve krachten.
Dat zei DSM-topman P. Elverding vrijdag bij de presentatie van het maatschappelijk jaarverslag 2003 van het chemieconcern. Het streven van de Europese regeringsleiders om de kenniseconomie van Europa een toppositie te bezorgen dreigt te sneuvelen. „Als we zo doorgaan kunnen we de koploperspositie van Europa in 2010 gevoeglijk bij het oud papier zetten”, aldus Elverding.
Volgens de bestuursvoorzitter worden innovatie en de economische groei in Europa onder meer belemmerd door de hoge kosten van „de sociale vangnetten.” Veranderingen gaan te langzaam, aldus de DSM-topman, die verwees naar de jarenlange discussie in Nederland over de herstructurering van de WAO.
Als voorbeeld van slechte regelgeving gaf de DSM-topman de voortslepende discussies over de instelling van een Europees octrooi. Hier ligt een Europees wetsvoorstel voor, maar de EU-lidstaten kunnen het er niet over eens worden. Dat betekent dat bedrijven nog steeds per land een aanvraag moeten doen om hun uitvinding in heel Europa beschermd te krijgen. Dat kost tijd en geld en remt de innovatie, aldus Elverding.
In het zogenoemde Triple P-verslag legt het concern, met wereldwijd 26.000 werknemers en een omzet van 8 miljard euro, verantwoording af over de stand van zaken op onder andere milieu- en veiligheidsgebied. Op dat laatste terrein scoorde DSM vorig jaar over de hele linie iets beter dan in 2002. „Een aboluut dieptepunt”, aldus Elverding, was het ernstige ongeval in april in de melaminefabriek in Geleen. Hierbij vielen drie doden.