Buitenland

Bouterse ‘getuigt’ over jaren 80

PARAMARIBO (ANP). De eind juli aangekondigde ‘getuigenis’ van de Surinaamse president Desi Bouterse vindt dit weekeinde plaats in Broko Baka, het buitenverblijf van Bouterse. Daar zal initiatiefnemer Sandew Hira met Bouterse spreken over de gebeurtenissen die in de jaren tachtig hebben geleid tot de moord op vijftien politieke tegenstanders in december 1982.

27 November 2015 18:47Gewijzigd op 15 November 2020 23:40

Die moorden zorgen anno 2015 nog voor verdeeldheid binnen de Surinaamse samenleving. Sandew Hira, pseudoniem voor Dew Baboeram, is een jongere broer van een van de slachtoffers van 8 december. Bouterse wordt gezien als de verantwoordelijke voor de moorden omdat hij toen de leiding over het leger had. Hira hoopt dat de getuigenis van Bouterse leidt tot minder verdeeldheid.

De bereidheid van Bouterse om met Hira in gesprek te gaan was voor velen een verrassing. Niet iedereen is blij met het initiatief, sommigen vinden dat Bouterse in de rechtszaal moet getuigen over zijn eventuele daden. Hira heeft echter geen geloof in een juridische oplossing omdat dat de afgelopen 33 jaar ook niet gelukt is.

De Surinaamse staatszender is dit weekeinde bij het gesprek aanwezig en zal het materiaal verwerken en uitzenden. Hira zal over een kleine twee weken, op 8 december, een verslag van het gesprek aanbieden aan het Surinaamse parlement. Hira heeft benadrukt dat hij, noch Bouterse, het materiaal zal bewerken.

Ook na het gesprek met Bouterse gaat Hira verder met zijn onderzoek naar de gebeurtenissen. Hij hoopt dan ook over materiaal uit de Nederlandse archieven te kunnen beschikken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft medewerking daarover toegezegd. Of dat betekent dat alle informatie vrijgegeven wordt, is nog niet duidelijk.

Hira hoopt van wel. „Nederland heeft er straks misschien wel extra belang bij om openheid van zaken te geven als Bouterse zijn verhaal gedaan heeft”, aldus Hira. Hij doelt daarmee op sterke geruchten dat een Nederlandse militair in 1980 betrokken zou zijn geweest bij de voorbereiding van de staatsgreep door het leger onder leiding van Bouterse.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer