Economie

Derde WW-jaar gered in cao’s

Redactie economie

Redactie economie
25 November 2015 12:42Gewijzigd op 15 November 2020 23:36
beeld Fotolia
beeld Fotolia

DEN HAAG. Vakbonden en werkgeversorganisaties gaan de komende versobering van de werkloosheidsuitkering (WW) repareren via de collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s). Dat hebben ze gisteren bekendgemaakt.

De aanvulling op de wettelijke WW, die straks nog maximaal twee jaar duurt, wordt betaald door de werknemers. Zij leveren hiervoor de komende twee jaar 0,2 procent van het jaarsalaris in. Daarna loopt de premie op tot 0,75 procent.

Vuistregel is nu nog dat een gewerkt jaar recht geeft op een maand WW, tot een maximum van 38 maanden. De maximumlooptijd gaat met ingang van 2016 stapsgewijs omlaag naar 24 maanden in 2019, zo spraken kabinet en sociale partners twee jaar geleden af in het sociaal akkoord.

Uitkeringsinstantie UWV, die de WW uitkeert, wordt niet betrokken bij de uitvoering van het „derde WW-jaar”, schreef minister Asscher (Sociale Zaken) gisteren aan de Tweede Kamer. Wel mag het UWV de sociale partners administratieve ondersteuning bieden, wat neerkomt op het aanleveren van gegevens aan een nog te kiezen landelijke instantie die de WW-aanvulling gaat uitvoeren.

Sociale partners krijgen ook meer zeggenschap over de WW. Het kabinet gaat wettelijk ver­ankeren dat werkgevers en werknemers een zwaarwegende adviesrol hebben bij beslissingen over de premie, de duur en de opbouw van de WW, aldus een gezamenlijke verklaring gisteren van de vakorganisaties FNV, CNV en VCP en de werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Neder­land.

Sociale partners maken zich allereerst sterk om mensen die hun baan verliezen te begeleiden naar ander werk. Het kabinet maakt 10 miljoen euro vrij waarmee ze daarvoor regionale experimenten op kunnen zetten. Deze pilots zijn gericht op de versterking van de samenwerking met onder meer de gemeenten en het onderwijs.

„Topprioriteit is natuurlijk de onaanvaardbaar hoge werkloosheid bestrijden”, zei FNV-voorzitter Ton Heerts. „Maar nieuw werk vinden blijft lastig in deze tijd, dus is het belangrijk dat je een fatsoenlijke periode een goede WW hebt.”

De jongste afspraken tussen kabinet en sociale partners zijn in feite de afronding van het sociaal akkoord. Volgens voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Neder­land is hiermee de kracht van het overleg bewezen.

Volgens de Volkskrant van vandaag roepen de werkgeversorganisaties hun leden op om de WW-reparatie ook te regelen als voor hen geen cao geldt. FNV-voorman Ton Heerts doet dezelfde oproep aan ondernemingsraden.

De RMU is niet bij de afspraak betrokken geweest. Onderhandelaar Chris Baggerman vraagt zich af of de reparatie wel betaald kan worden door de werknemers. Verder wijst hij erop dat volgens het sociaal akkoord het uitgangspunt is dat de premieverdeling tussen werkgevers en werknemers in 2020 fiftyfifty zal zijn, te bereiken op koopkrachtneutrale wijze. „Feitelijk betekent dit dat de inzet bij cao-onderhandelingen zal zijn om de eigen bijdrage van de werknemers weer te repareren in de loononderhandelingen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer