Buitenland

Extreemrechts Duitsland krabbelt op

WEINHEIM. Extreemrechts in Duitsland groeit weer. Dat heeft vooral te maken met de vluchtelingencrisis waarmee Europa kampt.

Bertus Bouwman
23 November 2015 16:34Gewijzigd op 15 November 2020 23:33
WEINHEIM. Enkele honderden antifascistische betogers beseffen dat de NPD’ers hun scheldkanonnade niet horen en proberen met geweld door de politiemacht heen te breken. beeld Roy van Veen
WEINHEIM. Enkele honderden antifascistische betogers beseffen dat de NPD’ers hun scheldkanonnade niet horen en proberen met geweld door de politiemacht heen te breken. beeld Roy van Veen

Een glimlach kan partijleider Frank Franz zaterdagmorgen nauwelijks verbergen. Afgelopen jaar groeide het aantal leden van de extreemrechtse NPD naar eigen zeggen met 10 procent. En dat is verwonderlijk voor een partij die de laatste jaren enkel krantenkoppen scoorde over elkaar in de haren vliegende bestuurders en een daling in de peilingen.

De boot is vol, zegt Franz op ernstige toon aan een klein dozijn journalisten in de door duizenden tegendemonstranten belegerde Stadthalle in Weinheim in het Zuid-Duitse Baden-Württemberg. Migranten overspoelen zijn land dankzij een oorlog die is opgehitst door de Amerikanen. Duitsers zien hen volgens hem ten onrechte als vrienden. „Ze berokkenen ons enkel schade.”

In Duitsland vindt het rechtse en ook extreemrechtse geluid steeds meer gehoor, blijkt uit de peilingen. De vluchtelingencrisis is grotendeels als oorzaak aan te wijzen. Het rechts-conservatieve AfD dreigt in de peilingen de andere oppositiepartijen in te halen en de extreemrechtse NPD heeft intern de strijdbijl begraven en durft van een comeback te dromen. In diverse deelstaten maakt de NPD naar eigen zeggen kans komend jaar de kiesdrempel te halen.

Franz komt steeds beter in zijn verhaal. De aanslagen in Parijs zijn volgens hem deels de schuld van Angela Merkel. Want zij ondersteunt de Amerikanen, zo redeneert hij. En dus moet Duitsland rap uit de NAVO, de EU en de euro. „Onze soldaten kunnen dan onze eigen grenzen bewaken en schieten met scherp wanneer nodig.”

Aan het asielrecht zelf willen de nationaalsocialisten niet komen, bezweert Franz. Maar de voorwaarden waar een asielzoeker vervolgens aan moet voldoen om het land te mogen betreden zijn zo hoog gegrepen dat ze bijna voor geen van de miljoen migranten gelden die Duitsland dit jaar verwacht. Precies zo wil de NPD het. „Er bestaat niet zoiets als een grondrecht op een beter leven bij ons. We zijn tenslotte niet het sociale loket van de wereld.”

”Nazi’s raus!” Dat scanderen de duizenden tegendemonstranten. Enkele honderden antifascistische betogers beseffen dat de NPD’ers hun scheldkanonnade niet horen en proberen met geweld door de politiemacht heen te breken.

Gewapend met wapenstokken, traangas, pantserwagens en waterkanonnen slaan ze de aanval neer. Zo’n 125 demonstranten worden opgepakt, alles onder toeziend oog van meer dan duizend vreedzame demonstranten die enkel een bord omhooghouden.

Bombastische orkestmuziek zwelt aan in de zaal. In rijen lopen vaandeldragers naar voren. De NPD-vlag, de Duitse en de zwart-wit-rode vlag van het keizerrijk deinen mee op de maat van de muziek. De zaal staat als één man op. Partijleider Franz krijgt een daverend applaus en bloemen voor zijn verjaardag.

De diverse sprekers op het podium slaan een plechtige toon aan. Volgens een spreker vormen de NPD’ers in de zaal de laatste Duitsers die het land nog kunnen redden. „De vijand staat voor de deur.”

De partij liep afgelopen voorjaar en zomer voorop in de protesten tegen asielzoekerscentra. Tientallen azc’s gingen in vlammen op. Maar daar is de NPD niet verantwoordelijk voor, stelt Frank Franz. „We zijn tegen geweld. We wijzen enkel op problemen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer