Onzekerheid over Koningsdag in Albrandswaard
POORTUGAAL. Voorzitter Rik Klaassen van het Oranjecomité Albrandswaard luidt de noodklok. Zijn comité zoekt al enige tijd vergeefs een opvolger voor de organisatie van de Koningsdag in de Zuid-Hollandse gemeente. De tijd begint te dringen. „Pas als je aan de noodrem trekt, komt er reactie.”
Het voorbereiden van Koningsdagen in Albrandswaard (onder Rotterdam) vraagt al jaren veel tijd van het Oranjecomité. Zeker nu er sinds 2013 een gezamenlijke Koningsdag voor Rhoon en Poortugaal wordt georganiseerd.
De „basisploeg” bestaat uit drie mannen uit Poortugaal, onder wie Klaassen (50), bijgestaan door acht vrouwen uit Rhoon. Nadat Oranjecomité Rhoon zichzelf in 2013 opdoekte, veranderde Oranjecomité Poortugaal zijn naam in Oranjecomité Albrandswaard. Sindsdien organiseerden de vrijwilligers twee keer de gezamenlijke Koningsdag.
De festiviteiten hadden beide keren plaats op een centraal gelegen sportpark tussen beide dorpen. Spannend, weet Klaassen, want de inwoners van Rhoon en Poortugaal koesteren van oudsher een wederzijdse afkeer. „Maar dat slijt de laatste jaren. Zo’n Koningsdag bevordert het gemeenschapsgevoel en nu blijkt dat we het samen best gezellig kunnen hebben.”
Er kwam volgens Klassen zo’n 3000 man op de activiteiten af en hij kreeg veel tevreden reacties.
Handdoek in de ring
Toch gooit Klaassen de handdoek in de ring. „De voorbereidingen en de dag zelf vergen te veel tijd van een klein groepje mensen. Zeker nu het om twee dorpen gaat en de gemeente steeds strengere veiligheidsregels hanteert.”
Twee jaar lang plaatste het comité een aantal oproepen voor extra vrijwilligers. „De reacties waren op één hand te tellen.” Bovendien geeft de financiering van de Koningsdagen al vijf jaar hoofdbrekens. Albrandswaard bouwde vanaf 2010 de subsidie in drie jaar af. De gemeente wil dat dergelijke initiatieven vanuit de bevolking worden bekostigd. „Wij vinden het leuk om een mooie dag op touw te zetten. Maar het zoeken van sponsors is niet ons sterkste punt. Je praat ook niet over kleine bedragen: bij ons gaat het over 15.000 tot 25.000 euro.”
Voor de Koningsdagen van 2014 en afgelopen jaar kon het Oranjecomité met veel moeite nog wat geld bij de gemeente lospeuteren. „Veel minder dan voorheen, maar gelukkig kregen we hulp vanuit beide dorpen. Dat maakte alles stukken goedkoper.
Ongenoegen
Na de Koningsdag van dit jaar gaven de organisatoren aan dat het na vijf jaar mooi was geweest. „We hebben allemaal een drukke baan en een gezinsleven”, verklaart Klaassen. „Wel willen we natuurlijk graag onze kennis overdragen aan onze opvolgers.”
De gemeente beloofde nieuwe organisatoren te gaan zoeken. Vervolgens bleef het maandenlang stil. Omdat de tijd begint te dringen, verstuurden het comité en de gemeente recent een brandbrief naar de plaatselijke media. Daarop ontving de gemeente alsnog een handjevol reacties. Klaassen: „Het is nog lang niet zeker of Albrandswaard volgend jaar Koningsdag kan vieren, maar de oproep is niet voor niets geweest. Blijkbaar komen er pas reacties als je aan de noodrem trekt.”