Buitenland

Fondsen voor Israël, ondanks de crisis

NIEUWLAND. Het ondernemersplatform van Christenen voor Israël viert woensdag zijn tienjarig jubileum. Ondanks de crisis wist de groep zakenlui steeds voldoende fondsen bij elkaar te krijgen. Voorzitter Paul Baars: „God zal Zijn volk nooit verlaten.”

Mr. Richard Donk
23 November 2015 14:50Gewijzigd op 15 November 2020 23:33
NIEUWLAND. Het ondernemersplatform van Christenen voor Israël viert woensdag zijn tienjarig jubileum. Ondanks de crisis wist de groep zakenlui steeds voldoende fondsen bij elkaar te krijgen. Voorzitter Paul Baars: „God zal Zijn volk nooit verlaten.” beeld
NIEUWLAND. Het ondernemersplatform van Christenen voor Israël viert woensdag zijn tienjarig jubileum. Ondanks de crisis wist de groep zakenlui steeds voldoende fondsen bij elkaar te krijgen. Voorzitter Paul Baars: „God zal Zijn volk nooit verlaten.” beeld

Het ondernemersplatform van Christenen voor Israël werd in 2005 opgericht. Doel was via het bedrijfsleven geld bij elkaar te krijgen om te investeren in projecten in Israël.

Ondernemer Paul Baars (78) was een man van het eerste uur. De voormalige directeur van een transport- annex aannemersbedrijf in Nieuwland was al met pensioen toen hij werd gevraagd lid van het platform te worden. „Liefde voor Israël was er altijd al”, vertelt hij. „Ik las een dezer dagen nog over de landbelofte die God aan Abraham heeft gedaan. Voor ééuwig, staat er.”

Door de economische crisis was het de afgelopen jaren wel een lastige opgave om voldoende fondsen onder bedrijven te werven. Baars: „Vooral zzp’ers hadden het zwaar en moesten soms afhaken. Maar we hebben steeds onze doelstellingen gehaald.”

Daar moest wel hard aan worden getrokken, aldus de oud-directeur. „De sympathie voor Israël is hard achteruitgegaan. Dat merk ik soms zelfs in mijn eigen familie. En nu heeft Europa ook nog eens besloten om goederen uit de nederzettingen van een label te voorzien. Uit alles spreekt een toenemende haat jegens de Joden. Maar één ding staat vast: God zal Zijn volk nooit verlaten.”

Overigens lopen de projecten in Israël ook niet altijd op rolletjes, vertelt Baars. Zo liet het platform een speciale bakkerswagen bouwen en verscheepte die naar Israël. „Het heeft tweeënhalf jaar geduurd voor de papierwinkel afgewikkeld was en er nummerplaten op die auto zaten. Ondanks dat alle papieren aanwezig waren moest alles onderzocht en extra gecontroleerd worden.”

De huidige ontwikkelingen in het Midden-Oosten vervullen Baars met zorg. „De afval neemt toe. En wat er rond IS gebeurt is onvoorstelbaar. Er is er maar Eén Die weet hoe het allemaal zal gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer