Duitsland neemt afscheid van Helmut Schmidt
HAMBURG (ANP/DPA). Onder strenge veiligheidsmaatregelen heeft Duitsland maandag afscheid genomen van de overleden voormalige bondskanselier Helmut Schmidt.
Onder de 1800 gasten bij een herdenkingsceremonie in de Hamburgse Sankt Michaelis-kerk waren onder anderen president Joachim Gauck, bondskanselier Angela Merkel en Bondsdag-voorzitter Norbert Lammert. Ook buitenlandse gasten als de voormalige Franse president Valérie Giscard d’Estaing en de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger bewezen Schmidt de laatste eer.
Kissinger eerde Schmidt als een speciale vriend. Hij had hem zestig jaar gekend, zei hij in een toespraak. „Helmut Schmidt was de belichaming van moed en visie, en was erudieter dan de meeste politici van de naoorlogse periode”, volgens Kissinger. De oorspronkelijk uit Fürth afkomstige Kissinger hield zijn toespraak in het Duits.
De sociaal-democraat en publicist Schmidt overleed op 10 november op 96-jarige leeftijd. Schmidt was van 1974 tot 1982 bondskanselier, als opvolger van Willy Brandt. In zijn ambtsperiode werd hij onder meer geconfronteerd met de oliecrisis in de jaren zeventig en de strijd tegen het terrorisme van de Rote Armee Fraktion.
Na de ceremonie in de kerk reed een lange rouwstoet door Hamburg. Duizenden mensen stonden langs de straten om Schmidt de laatste eer te bewijzen. Een militaire kapel speelde ‘Het lied van de goede kameraad’ voordat de rouwauto bij de kerk vertrok. Stapvoets ging het naar begraafplaats Ohlsdorf, waar de voormalige kanselier wordt gecremeerd en bijgezet in het familiegraf. Aansluitend was er in het gemeentehuis nog een afscheidsreceptie.