Grote gijzelingsactie in hoofdstad Mali
BAMAKO (AP). Gewapende figuren hebben vrijdagochtend in een luxe hotel in de Malinese hoofdstad Bamako honderdzeventig mensen gegijzeld. Het gaat om honderdveertig gasten en dertig personeelsleden, zegt de Brusselse hotelketen Redizor. Malinese commando’s zijn het hotel binnengegaan en bevrijden de gijzelaars ‘verdieping voor verdieping’, aldus het Malinese leger.
Tachtig gijzelaars zijn inmiddels vrij, meldt de Malinese staatstelevisie. Of zij bevrijd zijn of vrijgelaten en waarom zij hun vrijheid terugkregen is onduidelijk. Zeker één vrijgelaten hotelgast zegt koranverzen te hebben moeten voordragen voor hij mocht gaan, zei legercommandant Modibo Nama Traoré. De regeringstroepen proberen volgens Traoré contact te leggen met de aanvallers.
Bij de aanval op het Radisson Blu zijn volgens het leger minstens drie doden gevallen. Het leger greep snel in. Hotelgasten die voor hun leven renden en zich over een zandweg uit de voeten maakten werden opgevangen door zwaarbewapende militairen. Niet veel later hadden de soldaten zich al toegang verschaft tot het hotel, bleek uit televisiebeelden van plaatselijke nieuwsstations.
Ambulances zijn toegesneld en een legerhelikopter cirkelt boven het hotel. Vredesmilitairen van de VN-missie zijn volgens Minusma onderweg.
Onder de gijzelaars zijn meerdere Fransen, liet een naaste medewerker van president François Hollande weten. Volgens de Turkse staatspers zijn ook 6 personeelsleden van Turkish Airlines gegijzeld, onder wie twee piloten. De aanvallers hebben hen echter laten gaan, meldt staatspersbureau Anadolu. Staatszender TRT spreekt van zeven Turkse gijzelaars. De Chinese staatspers meldt de gijzeling van meerdere Chinezen.
Tien gijzelnemers vielen het Radisson Blu binnen terwijl ze ‘Allahu Akbar!’ riepen, meldt Traoré. Ze vuurden op de bewakers en namen de aanwezigen gevangen.Tamba Diarra, een medewerker van het hotel, liet telefonisch weten dat de aanvallers granaten hadden laten ontploffen.
Enkele hotelgasten wisten aan de aanvallers te ontsnappen. Zeker zeven mensen, onder wie een Turkse vrouw, zijn door ordetroepen in veiligheid gebracht, zei de Ivoriaanse Monique Kouamé Affoue Ekondé, die onder die gelukkigen was. „Ik ben het hotel uit en heb geen idee waar ik heen moet”, zei Ekondé. „Ik ben moe en in shock.”
De Franse en de Amerikaanse ambassade in Mali hebben in Bamako verblijvende landgenoten op het hart gedrukt zich in veiligheid te brengen. Onder de gijzelaars zijn meerdere Chinezen, liet een Chinese gast per telefoonchat aan staatspersbureau Xinhua weten. De Chinese ambassade in Mali heeft een waarschuwing voor Chinese zakenlieden en expats doen uitgaan wegens ‘de alsmaar verslechterende veiligheidssituatie’ in Bamako.
De Malinese president Ibrahim Boubacar Keïta heeft zijn bezoek aan Tsjaad ingekort. Keïta, die naar het buurland was gereisd voor een vergadering met de G5, een verzameling van Sahellanden, is ‘binnen enkele uren’ terug in Bamako.
Frankrijk heeft vijftig manschappen van twee elite-eenheden van de politie naar Mali gestuurd, meldt een bron bij de Franse politie die zijn naam niet wil prijsgeven. De eenheden zijn gespecialiseerd in noodsituaties als deze.
Moslimextremisten zagen na een militaire staatsgreep in 2012 hun kans schoon het noorden van Mali in te nemen. Na een Franse militaire interventie in 2013 werden ze uit plaatsen en steden verdreven, maar ze blijven het noorden onveilig maken.
Dit jaar vonden ook aanvallen van extremisten plaats in het zuiden. In maart werden bij een aanval op een veel door buitenlanders bezocht restaurant in Bamako vijf mensen gedood.
In Mali verblijven nog ongeveer duizend Franse militairen. Er zijn ook ongeveer 450 Nederlandse militairen in het land.