Helft vergiftigingen koolmonoxide door moderne cv-ketel (video)
DEN HAAG. Een koolstofmonoxidemelder in de buurt van een moderne cv-ketel is geen overbodige luxe, maar helpen doet hij niet altijd. Bijna de helft van de ongelukken met koolstofmonoxide gebeurt met moderne en goed onderhouden cv-installaties.
Dat bleek woensdag uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De onderzoeksresultaten wijken sterk af van het gangbare beeld dat vooral oude geisers of slecht onderhouden cv-installaties te veel koolmonoxide zouden produceren.
Ik laat mijn cv-ketel periodiek nakijken. Heb ik ook een probleem?
Dat kan; 46 procent van de ongevallen met koolstofmonoxide betrof cv-installaties. De meeste waren nieuw of werden periodiek onderhouden door een gecertificeerde installateur.
Hoe kan het fout gaan met een goed onderhouden ketel?
Vrijwel alle ongevallen met koolstofmonoxide waren te wijten aan de kwaliteit van het installatiewerk, de luchttoevoer, de rookgasafvoer en de ventilatie.
Wat kan er dan mis zijn met het installatiewerk?
Een goede trek door de rookgasafvoer is belangrijk. De zuurstofaanvoer uit de buitenlucht kan geblokkeerd raken. Het apparaat zuigt verse lucht van binnen aan. Als het hard waait, kan rookgas via de zuurstoftoevoer in huis terecht komen. Of één van de buizen is lek of niet goed aangesloten. Als de cv-ketel vervolgens slecht functioneert kan koolstofmonoxide ontstaan.
Komt dat vaak voor?
Uit schattingen volgt dat één op de zeven toestellen problematisch functioneert en dus koolstofmonoxide produceert.
Waarom is het installatiewerk dan niet op orde?
Desgevraagd legt installateur Martin van Gelder uit Woudenberg uit dat de overheid geen wettelijke eisen meer stelt aan installateurs. Klusbedrijven rommelen vaak wat aan en roepen de installateur erbij als ze er zelf niet meer uitkomen. Ook zijn er volgens Van Gelder particulieren die zelf een cv-ketel installeren.
Wat gebeurt er als mijn cv-ketel niet goed is geïnstalleerd?
Er is dan te weinig zuurstof (O2) aanwezig om de verbranding van aardgas volledig te laten verlopen. Er ontstaat dan minder koolstofdioxide (CO2), en meer koolstofmonoxide (CO) en roet (C).
Wat is het probleem met koolstofmonoxide?
Koolstofmonoxide is giftig, kleurloos en reukloos. Het verdringt zuurstof in het bloed. Dat veroorzaakt hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid, gevolgd door bewusteloosheid en tenslotte de dood door zuurstofgebrek in de hersenen.
In Nederland belanden jaarlijks zo’n 1000 mensen met –al of niet herkende– vergiftigingsverschijnselen in het ziekenhuis en er overlijden elk jaar vijf tot tien personen door koolstofmonoxidevergiftiging.
Kan een koolstofmonoxidemelder helpen?
Uit de gegevens van de OVV blijkt dat in 58 procent van de ongevallen met koolstofmonoxide een melder in de woning aanwezig was. Het is niet bekend hoe betrouwbaar deze apparaten zijn.
In sommige gevallen belandde koolstofmonoxide uit de cv in de spouw of in een luchtrecirculatiesysteem. Via die route kan het in vrijwel elke ruimte terechtkomen en niet alleen in de ruimte waarin de ketel staat. Een melder bij de ketel heeft in die gevallen weinig zin.
Wie moet er nu in actie komen?
Volgens de OVV ligt het probleem niet zozeer bij de eigenaren van cv-ketels; zij laten in het algemeen periodiek onderhoud uitvoeren door een erkende installateur.
De overheid zou volgens de onderzoeksraad wettelijk verplichte vakbekwaamheidseisen moeten opstellen voor installateurs. Ook moet de overheid komen met wettelijke eisen voor veilige cv-installaties. De cv-installaties zouden moeten afslaan als ze verkeerd zijn afgesteld of te veel koolstofmonoxide uitstoten.