EP is tegen start overleg met Turkije
De commissie voor Buitenlandse Zaken in het Europees Parlement vindt dat de onderhandelingen met Turkije over de toetreding tot de EU voorlopig niet moeten beginnen.
Een grote meerderheid schaarde zich woensdag achter deze opvatting. Over twee weken komt het onderwerp aan de orde in de plenaire vergadering van de betrokken instelling. Eind dit jaar hakken de regeringsleiders de knoop door over de eventuele start van de besprekingen. Het EP heeft officieel geen zeggenschap op dit terrein.
In een rapport dat is opgesteld door CDA-afgevaardigde Oostlander wordt geconstateerd dat de kandidaat-lidstaat op tal van punten tot dusver niet voldoet aan de politieke criteria. Er zijn weliswaar besluiten tot stand gebracht over belangrijke hervormingen, maar op diverse terreinen valt daarvan in de praktijk tot nu toe niets of weinig te merken.
Zo houdt het leger invloed op de politiek en op andere sectoren van de maatschappij. Voorts is er nog steeds sprake van mishandeling en intimidatie van personen die strijden voor de mensenrechten en van discriminatie van religieuze minderheden. Vakbonden kunnen niet volledig vrij opereren. De Koerden mogen niet de eigen taal gebruiken in de media en in het onderwijs.
Oostlander geeft in overweging om voorafgaande aan de formele onderhandelingen een voorfase in te lassen. „Een soort hoofdstuk nul, voordat we het inhoudelijke overleg aanvangen. Daarmee laten we de tekortkomingen niet lopen, maar sturen we Turkije ook niet weg”, aldus de christen-democratische europarlementariër.
In een reactie wijst een woordvoerder van de Turkse ambassadeur bij de EU erop dat de uiteindelijke beslissing niet wordt genomen door het Parlement, maar door de regeringen. Dat gebeurt in de periode dat Nederland het voorzitterschap van de Unie bekleedt.