EP stemt in met hervorming kieswet
BRUSSEL. Het Europees Parlement (EP) heeft woensdag ingestemd met een ingrijpende hervorming van de Europese kieswet uit 1976. Het Parlement wil burgers zo meer betrekken bij Europa. Onder meer de fracties van ChristenUnie-SGP en CDA stemden tegen. SGP’er Belder hekelt de „uniformiseringsdrang” van de herziening.
De hervorming waar het Europees Parlement zich woensdag achter schaarde, geeft burgers onder meer de mogelijkheid te stemmen voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie.
Daarnaast moeten op het stembiljet voor de Europese verkiezingen in 2019 ook de leiders van de Europese partijen komen te staan. Een VVD’er kan dan bijvoorbeeld stemmen op Guy Verhofstadt, de leider van de Europese liberale fractie ALDE. Het Europees Parlement wil de Europese partijen zo zichtbaarder maken bij de kiezers.
Het plan pleit ook voor een gezamenlijke verkiezingsdag en voor het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd naar 16 jaar. Met name die punten waren voor het CDA reden om gisteren tegen te stemmen.
ChristenUnie-SGP-vertegenwoordiger Belder hekelt de herziening eveneens om „de uniformiseringsdrang.” Hij noemde het gisteren in een persverklaring „onbestaanbaar” dat de nieuwe kieswet een kiesdrempel tussen de 3 en de 5 procent wil invoeren en zich inlaat met de hoeveelheid mannen en vrouwen op de kieslijsten.
De lidstaten van de EU moeten nog unaniem met de hervorming instemmen voordat deze van kracht wordt.