Netanyahu: EU moet zich schamen over besluit labels
JERUZALEM. Israël heeft woedend gereageerd op het besluit van de Europese Unie richtlijnen te geven voor speciale etiketten voor producten die afkomstig zijn van de Westelijke Jordaanoever. Israël noemde de stap „uitzonderlijk en discriminerend.”
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu sprak van een „hypocriete” beslissing, omdat Europa met twee maten zou meten. De EU grijpt het conflict tussen Israël en de Palestijnen aan om maatregelen te treffen, terwijl er 200 andere conflictgebieden op de wereld zijn, onderstreepte hij.
De EU moet zich schamen, zei Netanyahu. Hij beschuldigde Europa ervan zich te keren tegen de „partij die te kampen heeft met terrorisme.” Volgens hem zal de maatregel niet zozeer de Israëlische economie schaden als wel de Palestijnse arbeiders die op de Westelijke Jordaanoever in Israëlische fabrieken werken.
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken sprak intussen van een „uitzonderlijke en discriminerende stap”, die is gezet op een moment dat Israël zich geconfronteerd ziet met een „golf van terrorisme.” De Brusselse maatregel roept vragen op over de rol van de EU in de regio en kan gevolgen hebben voor de betrekkingen tussen Israël en Europa, aldus het ministerie.
Volgens Israël bemoeilijkt de maatregel het vredesproces met de Palestijnen en is het een beloning voor „terreur.” De maatregel zal de weigering van de Palestijnse Autoriteit om rechtstreekse onderhandelingen met Israël te voeren enkel versterken, aldus Israël. De ambassadeur van de EU in Tel Aviv, Lars Faabord-Andersen, is door het ministerie op het matje geroepen.
De voorzitter van de Raad van Joodse Nederzettingen in Judea en Samaria, Avi Roeh, riep de EU-buitenlandchef Federica Mogherini ertoe op te investeren in verzoening tussen de half miljoen Israëliërs die aan de andere kant van de grens van voor 1967 wonen en hun Palestijnse buren.
De Israëlische beweging Vrede Nu ziet de richtlijnen echter als een positieve stap. Volgens de organisatie steunt deze stap Israël alleen maar, omdat het „de bezetting tegen kan gaan.” De maatregelen zou bovendien kunnen voorkomen dat Israël helemaal wordt geboycot.
De EU is de belangrijkste handelspartner van Israël. jaarlijks importeert de EU voor ongeveer 13 miljard euro uit Israël en exporteert ze voor 17 miljard naar Israël. De Europese Commissie heeft geen officiële statistieken over importen uit Israëlische nederzettingen. Maar geschat wordt dat deze minder zijn dan 1 procent van het totaal.
De handel tussen Israël en India en China neemt intussen snel toe.