„Snel EU-verklaring tegen terreur”
De Europese solidariteitsverklaring tegen terrorisme moet zo snel mogelijk in werking treden. De Europese Commissie wil niet wachten tot de Europese grondwet, waarin de verklaring is opgenomen, wordt aangenomen.
In de clausule beloven de lidstaten van de Europese Unie plechtig elkaar bij te staan na een terroristische aanslag of bij de dreiging daarvan. Als reactie op de aanslagen in Madrid pleitte de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, dinsdag voor een snelle invoering.
Bij de wederzijdse solidariteit gaat het niet alleen om civiele hulp, maar ook om uitwisseling van informatie om aanslagen te voorkomen. De landen van het NAVO-bondgenootschap kennen al een vergelijkbare solidariteitsverklaring. De EU-regeringsleiders zouden de verklaring over tien dagen in Brussel moeten ondertekenen, tijdens hun driemaandelijkse top.
De commissie gaat morgen tal van voorstellen voor terrorismebestrijding presenteren aan vertegenwoordigers van de EU-lidstaten. Daarin staan zo goed als zeker geen plannen voor nieuwe EU-instanties of functies, zoals een Europese inlichtingendienst of een speciale hoge functionaris voor terrorismebestrijding.
De Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken komen vrijdag in Brussel bijeen om een nieuwe strategie tegen terrorisme te bespreken. Dan komt ook het voorstel voor de solidariteitsverklaring op tafel.
De Franse president Chirac en de Duitse bondskanselier Schröder riepen dinsdag na een ontmoeting in Parijs op tot nog meer internationale samenwerking in de strijd tegen terrorisme. Bovendien moeten zaken als armoede beter worden aangepakt, zodat terrorisme in de kiem wordt gesmoord.
Directeur Noble van de internationale politiedienst Interpol laakte dinsdag de gebrekkige samenwerking tussen de Interpol-landen. Slechts de helft van de 181 aangesloten landen maakt gebruik van antiterreurgegevens van de dienst.
Interpol begon na de aanslagen van 11 september 2001 in de VS met het aanleggen van speciale databases met vingerafdrukken en foto’s. Sinds dat systeem in januari 2003 via internet in gebruik kwam, sloten slechts 92 landen zich erop aan.
Onderzoekers van de aanslagen in Madrid hebben zich erover verwonderd dat inlichtingendiensten tevoren geen enkel signaal hadden ontvangen. Een team van Interpol helpt mee bij het onderzoek naar het bloedbad.
Noble wilde niet zeggen welke landen geen gebruikmaken van de Interpol-informatie. Een medewerker van de dienst wees wel naar Afrikaanse landen. De kosten zouden hoog zijn en in enkele landen werkt de bureaucratie tegen.