Wellicht nieuw bewijs in Puttense zaak
De verwondingen van de vermoorde Christel Ambrosius „kunnen zijn toegebracht” met het mes dat door een van de verdachten is weggegooid. Nieuw onderzoek heeft dat aan het licht gebracht, verklaarde advocaat-generaal mr. J. L. van der Neut maandagmorgen bij het gerechtshof in Leeuwarden.
Bij het hof werd maandagmorgen een begin gemaakt met de behandeling van de Puttense moordzaak. De zwagers Herman Dubois (41) en Wilco Viets (30) zitten opnieuw in het verdachtenbankje, hoewel ze hun straf al uitzaten. Beide mannen werden in 1995 tot tien jaar cel veroordeeld voor de verkrachting van en de moord op de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius in het huisje van haar oma in Putten op 9 januari 1994.
De zwagers houden vol onschuldig te zijn en strijden voor eerherstel. Hun bekentenissen bij de politie zouden onder druk tot stand zijn gekomen. Vorig jaar zomer honoreerde de Hoge Raad een revisieverzoek en verwees de zaak terug naar het hof in Leeuwarden.
De Hoge Raad wil dat de zaak opnieuw wordt behandeld nadat de Nijmeegse gynaecoloog prof. dr. T. Eskes zijn zogenaamde sleeptheorie introk. Een druppel sperma op het bovenbeen van de stewardess zou tijdens de verkrachting naar buiten zijn gesleept. Het DNA van het sperma komt niet overeen met het DNA van Dubois en Viets.
Van der Neut noemde maandagmorgen de beslissing van de Hoge Raad „zeer opmerkelijk.” De sleeptheorie was voor de rechters van het Arnhemse hof in 1995 namelijk niet van belang. De veroordeling van de Puttenaren was gebaseerd op hun eigen bekentenissen en de verklaringen van twee getuigen die voor het raam alles zouden hebben gezien. Technisch bewijs is er in de vezels op de broek van Dubois. De vezels kwamen overeen met de mat van het huisje waar de moord werd gepleegd.
Volgens de advocaat-generaal is het „zeer wel denkbaar” dat tijdens het proces „nieuwe inzichten” aan het licht komen. „Het gaat in deze zaak om optimale waarheidsvinding. Niet alleen het belang van de Twee van Putten is in het geding, het gaat ook om het belang van de nabestaanden.”
Volgens Van der Neut lopen er diverse nieuwe DNA-onderzoeken naar de moord onder andere naar bloed in het slipje van Ambrosius. Met een in de buurt gevonden mes, dat door Dubois uit een autoraam zou zijn gegooid, kunnen de verwondingen bij Ambrosius zijn toegebracht. Van een bij haar lichaam gevonden melktandje zei Van der Neut vanmorgen dat Viets in de gevangenis heeft gezegd dat hij uit een ring een melktandje is verloren.
Als eerste in de rij van 34 getuigen en deskundigen werd maandagmorgen J. A. Blaauw, ex-commissaris van de Rotterdamse politie, gehoord. Hij schreef een boek over de zaak en is ervan overtuigd dat de twee van Putten onschuldig zijn veroordeeld. Blaauw hekelde vanmorgen de politieverhoren. „Het onderzoek is onprofessioneel geweest. Bij een bekentenis begint het eigenlijke recherchewerk pas. In Putten is daarmee geëindigd.” De bij de verhoren gebruikte vellen met teksten noemde Blaauw „fabeltjeskrantachtige hocus pocus.”
Het gerechtshof in Leeuwarden trekt deze week en een deel van volgende week uit voor de zaak. Waarschijnlijk volgt er nog een extra week in april. Een uitspraak is er niet voor mei.