Buitenland

Duitse doorbraak brengt kernfusie dichterbij

Onderzoekers van het Max Planck Institute for Plasma Physics in het Duitse Greifswald hebben een doorbraak bereikt: schone kernenergie wordt werkelijkheid. De Duitsers legden het afgelopen jaar de laatste hand aan de Wendelstein 7-X, een donutachtige kernfusiemachine met een doorsnede van 16 meter. Het apparaat heeft ongeveer 1 miljard euro gekost.

Redactie wetenschap
5 November 2015 13:30Gewijzigd op 15 November 2020 23:06
De stellarator. beeld Youtube
De stellarator. beeld Youtube

De zogeheten stellarator moet deze maand gaan draaien, zo bleek vorige week uit het wetenschappelijke tijdschrift Science. Daarvoor moet plasma van meer dan 100 miljoen graden Celsius stabiel ronddraaien in een magnetisch veld. Dat lukte in de W7-X langer dan in welke fusiereactor dan ook.

Ruim zestig jaar zoeken wetenschappers naar manieren om schone kernenergie op te wekken. Zo zijn er miljarden in onder meer de ITER-reactor in Frankrijk geïnvesteerd, tot op heden zonder tastbaar resultaat.

Als de W7-X succesvol gaat draaien, zal het de ontwikkeling van fusiereactoren in een stroomversnelling brengen. „De wereld wacht in spanning af of het apparaat een langere periode achtereen energie kan produceren”, aldus David Gates, van het Amerikaanse Princeton Plasma Physics Laboratory, in Science.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer