Nederlanders gebruiken minder antibiotica
DEN HAAG (ANP). Nederlanders gebruiken steeds minder antibiotica. Vorig jaar kregen 4 miljoen mensen zo’n kuur. Dat is ruim 8 procent minder dan in 2011. In totaal werden vorig jaar 6,8 miljoen doses verstrekt, ruim 5 procent minder dan in 2011.
De Stichting Farmaceutische Kengetallen, die alle gegevens over medicijnen bijhoudt, heeft de cijfers donderdag naar buiten gebracht. Volgens de stichting is het goed dat we terughoudend zijn met antibiotica. „Het gevaar bestaat dat ziekmakers resistent worden. Dan werkt de kuur de volgende keer misschien minder. Als je nu terughoudend bent, heb je meer kans dat de kuur aanslaat als je later bijvoorbeeld een zware longontsteking hebt en ernstig gevaar loopt”, legt een woordvoerder uit.
De daling is volgens de stichting te danken aan zowel de artsen als de patiënten. Artsen schrijven niet snel antibiotica voor, mensen die zich een beetje ziekjes voelen, stappen niet meteen naar de huisarts.
Nederlanders gebruiken, samen met Zweden, de minste antibiotica van heel Europa. Per duizend inwoners ligt het gebruik in landen als België en Frankrijk twee keer zo hoog.
De stichting verwacht dat we de komende jaren nog minder antibiotica gebruiken. „Wel is het zo dat we afgelopen winter een stevig en lang griepseizoen hebben gehad. Daardoor kan het zijn dat 2015 net iets hoger uitvalt dan 2014. Maar op de lange termijn verwachten we dat de daling doorzet.”
De kosten voor de antibiotica zijn juist iets gestegen, van 35 miljoen euro in 2011 naar 35,6 miljoen euro in 2014. De prijzen voor antibiotica dalen over het algemeen, maar patiënten blijken iets duurdere middelen nodig te hebben, aldus de stichting.