Binnenland

Piet blijft soms zwart, maar vaak ook niet

DEN HAAG (ANP). ‘Gewoon’ zwartgeverfd, met roetvegen of compleet anders: een echte lijn valt niet te ontdekken in de viering van het sinterklaasfeest bij Nederlandse bedrijven en organisaties. Het uiterlijk van Zwarte Piet is, net als op scholen en bij winkeliers, bij veel instellingen een item. Maar soms ook helemaal niet.

31 October 2015 08:16Gewijzigd op 15 November 2020 22:58

Een aantal bedrijven geeft aan de landelijke lijn van het Sinterklaasjournaal te willen volgen. Dat geldt bijvoorbeeld voor KPN en de Rabobank. „Hoe bij ons de pieten er uit komen te zien is nog niet duidelijk”, aldus een woordvoerster van KPN. „We wachten af wat het Sinterklaasjournaal doet en ook kijken we naar RTL met de Club van Sinterklaas. Het belangrijkste is dat het een leuk feest voor de kinderen wordt.” Een woordvoerder van Rabobank zegt: „We volgen de maatschappelijke discussie, maar mengen ons er niet actief in.”

Het Sinterklaasjournaal is 9 november voor het eerst op televisie te zien. Op 14 november komt er een extra lange uitzending over de intocht van Sinterklaas in Meppel, waar voor een aanzienlijk deel ‘schoorsteenpieten’ meelopen. Ze hebben roetvegen op het gezicht, waarbij de ogen, oren en neusgaten niet zwart zijn.

Shell werkt ook met schoorsteenpieten. „De pieten hebben zwarte vegen op hun wangen”, vertelt een woordvoerster van het bedrijf. „Naar de term zwarte piet wordt ook geen verwijzing gemaakt in de uitnodigingen naar personeel. Dit wordt al jaren niet meer gedaan.” Het olieconcern viert het sinterklaasfeest met een muzikale voorstelling voor de mensen op het hoofdkantoor in Den Haag in de schouwburg in Rijswijk .

Bij het sinterklaasfeest van Nuon zijn ook roetpieten met vegen op hun gezicht te zien. De energieleverancier is gevestigd in Amsterdam en zegt daarom de lijn te volgen van die stad. „Het belangrijkste is dat de pieten na afloop van het strooien met snoepgoed, de deur goed afsluiten. Dat werkt energiebesparend”, grapt de woordvoerder van het bedrijf.

Bij de provincie Groningen blijft het feest onveranderd en verandert het uiterlijk van Zwarte Piet niet. „Het is hier nauwelijks een item”, legt een woordvoerder uit. „Het staat niet bovenaan de politieke agenda.” Datzelfde geldt voor het feest bij de provincie Noord-Brabant. „We zien geen aanleiding om het aan te passen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer