Polanski niet uitgeleverd aan VS om misbruik
KRAKAU (ANP/RTR). De Pools-Amerikaanse regisseur Roman Polanski (82) wordt niet uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Een rechtbank in Polen heeft dat vrijdag besloten.
De VS willen Polanski berechten omdat hij in 1977 een dertienjarig meisje zou hebben misbruikt. Polanski heeft jarenlang vooral in zijn geboorteland Frankrijk en Polen gewoond, landen die geen uitleveringsverdrag hebben met de VS. Het Poolse Openbaar Ministerie kan nog tegen de beslissing in beroep gaan. Als ook dan het uitleveringsverzoek wordt afgewezen, is het aan de minister van Justitie om een definitieve beslissing te nemen.
Polanski bekende in 1977 schuld in de misbruikzaak en kreeg in ruil daarvoor slechts 42 dagen celstraf. Een jaar later ontvluchtte hij de VS uit angst dat hij alsnog een jarenlange celstraf zou krijgen.
De affaire met het meisje is niet het enige wat Polanski al lang achtervolgt. Als tienjarig Joods jongetje wist hij in 1943 uit het getto van Krakau in Polen te ontsnappen. De moord in 1969 op zijn acht maanden zwangere vrouw, de bekende actrice Sharon Tate, was wereldnieuws. Tate werd in hun huis samen met andere aanwezigen omgebracht door de bende van de beruchte Charles Manson. Polanski raakte door het tragische gebeuren vijf jaar in een depressie.
Voor en na die schokkende gebeurtenissen werkte Polanski als acteur en vooral regisseur die uitblonk in psychologische thrillers en parodieën. Hij won vele prijzen, waaronder een Oscar voor de beste regisseur met de rolprent The Pianist uit 2002. Andere bekende films die hij regisseerde zijn Repulsion (1965), Rosemary’s Baby (1968), Chinatown (1974), Bitter Moon (1992) en The Ghost Writer (2010).