Buitenland

Strijd tegen IS ontwikkelt zich zomaar tot een grondoorlog

APELDOORN. De strijd tegen de jihadisten van Islamitische Staat (IS) is tot nu toe vooral vanuit de lucht gevoerd. Maar diverse partijen spreken intussen over het sturen van „militaire adviseurs” naar het gebied. Dat zou het begin van een grondoorlog kunnen zijn.

Martin Janssen
29 October 2015 19:55Gewijzigd op 15 November 2020 22:57
Carter. AFP
Carter. AFP

Op 21 oktober werden er in de Noord-Iraakse stad Hawija zeventig mensen bevrijd die door IS waren gegijzeld. Hun bevrijding was het gevolg van een gezamenlijk grondoffensief van lokale Iraakse troepen en een speciale Amerikaanse militaire eenheid. Het was de eerste keer dat Amerikaanse soldaten actief betrokken waren bij de strijd in Irak tegen IS.

Het is bekend dat zich momenteel 3500 Amerikaanse soldaten in Irak bevinden. Maar hun opdracht beperkt zich officieel tot het trainen van Iraakse en Koerdische troepen. Vanuit het Amerikaanse Pentagon komen er echter af en toe signalen dat er serieus wordt nagedacht over het sturen van speciale militaire eenheden naar Irak.

De Amerikaanse minister van Defensie, Ash Carter, zei dinsdag in de Senaat dat de regering haar strategie in Irak en Syrië wil wijzigen. Hij vatte de nieuwe koers samen als de „drie r’s”: „Raqqa, Ramadi en raids.”

Het verdrijven van IS uit de Syrische stad Raqqa, de hoofdstad van zijn kalifaat, was de eerste prioriteit. Daarop volgt de Iraakse stad Ramadi. En naar het voorbeeld van de succesvolle militaire operatie (”raid”) in Hawija zouden er zowel in Irak als Syrië meer Amerikaanse speciale eenheden kunnen worden ingezet.

Zodra er echter grondtroepen in zicht komen, worden de wenkbrauwen vaak gefronst. Zo ook door Amerikaanse senatoren. Ze vrezen dat dit tot extra escalatie kan leiden. Daarbij doemt het spookbeeld van lijkzakken vanuit het Midden-Oosten weer op.

Rusland worstelt met hetzelfde dilemma. De Russische militaire campagne in Syrië, die op 30 september begon, had een blitzkrieg moeten zijn. Moskou had gehoopt met bombardementen de gewapende milities die strijden tegen het bewind in Syrië, uit te schakelen. De resultaten zijn echter niet bemoedigend en Moskou is begonnen met het verplaatsen van speciale militaire eenheden vanuit Oost-Oekraïne naar Syrië. Deze eenheden moeten het Syrische leger ondersteunen.

Twee weken geleden gaf ook Iran toe „adviseurs” in Syrië te hebben, nadat in dat land op 9 oktober de Iraanse generaal Hamedani was gedood. Het blijkt om 2000 Iraanse soldaten te gaan die momenteel vechten rond de stad Aleppo.

Iran zal morgen in Wenen voor het eerst ook aanschuiven bij de vredes­besprekingen over Syrië. Het wapengekletter vanuit Syrië klinkt echter luider dan ooit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer