„Christelijke ngo spioneerde in N-Korea”
DENVER (ND). Onder de dekmantel van een christelijke hulporganisatie kon Amerika bijna tien jaar spioneren in Noord-Korea. Met als doel, zo zegt het Amerikaanse onthullingsplatform The Intercept, het verstoren van militaire apparatuur en zoeken naar nucleaire activiteiten in Noord-Korea.
Het Amerikaanse ministerie van Defensie en het Witte Huis hullen zich in stilzwijgen over de berichtgeving. De betrokken hulporganisatie, de Humanitarian International Services Group (HISG), is in januari 2013 opgedoekt. „Omdat we onze geldstroom kwijt zijn”, liet toenmalig directeur en oprichter Kay Hiramine aan zijn totaal verraste staf van dertig mensen weten. Volgens The Intercept heeft HISG via een ingewikkeld financieel web tussen 2003 en 2012 circa 15 miljoen dollar (13,6 miljoen euro) aan fondsen van het Pentagon gekregen.
Het begon met een soort experiment. „Bijbels, verstopt onder winterkleren, werden naar Noord-Korea gesmokkeld”, vertelde een Pentagonmedewerker die anoniem wilde blijven aan The Intercept. „Ze werden niet ontdekt. Voor het Pentagon was het een bewijs dat deze aanpak geschikt was voor de smokkel van militaire apparatuur zoals sensoren en stoorzenders.”
Later gingen ook nucleaire meetapparatuur en kortegolfradio’s –om bijvoorbeeld een neergehaalde piloot veilig terug te halen– in het geniep de grens over.
De aanleiding om een goededoelenorganisatie als dekmantel te gebruiken, was volgens The Intercept de wereldwijde strijd tegen terreur die de Amerikaanse president George W. Bush uitriep na de aanslagen van 11 september 2001 De toenmalige minister van Defensie, Donald Rumsfeld, droeg staatssecretaris Stephen Cambone en generaal Jerry Boykin op te zoeken naar andere spionagekanalen dan de bekritiseerde CIA.
De evangelical Boykin ontmoette de Koreaans-Amerikaanse weldoener Kay Hiramine uit Colorado, die de christelijke organisatie HISG in 2001 had opgericht. De groepering zond zendelingen en hulpverleners uit naar dertig landen, waaronder Noord-Korea. HISG had een netwerk voor humanitaire hulp in het gesloten communistische bolwerk. „Terwijl wij nul komma niets binnen Noord-Korea hadden”, legde een oud-militair de belangstelling van het Amerikaanse ministerie van Defensie uit.
Het is niet duidelijk hoeveel HISG-medewerkers van het geheime programma afwisten. De ontmanteling van de organisatie begin 2013 kwam voor het personeel als een volslagen verrassing.
De gepensioneerde admiraal William McRaven zette in 2012 een punt achter de geheime operatie. „Hij werd zenuwachtig van de gedachte dat zou uitlekken dat het Pentagon een hoop evangelisten en zendelingen als spion inzette”, liet een betrokken legerofficier weten.
Hulporganisaties hebben ontsteld gereageerd op de onthullingen. „Onaanvaardbaar”, brieste Sam Worthington, voorzitter van InterAction, een landelijke koepel van bijna 200 hulporganisaties. „Dit is een schending van de vertrouwensbasis tussen de Amerikaanse regering en de civiele sector.”