Buitenland

Christelijk Canada weinig hoopvol over nieuwe regering

TORONTO. In Canada behaalde de Liberale Partij van Justin Trudeau zondag een klaterende overwinning. Christenen in het land bekijken de uitslag met gemengde gevoelens.

Redactie buitenland
22 October 2015 21:39Gewijzigd op 15 November 2020 22:46
Rosendal. beeld RD
Rosendal. beeld RD

„We hebben angst verslagen met hoop”, zei Trudeau maandag tijdens zijn overwinningsspeech. Aan de in zijn ogen cynische en angstige politiek van de afzwaaiende Conservatieve premier Stephen Harper kwam een einde.

Maar zijn orthodox-christelijke Canadezen ook hoopvol over hun nieuwe leider? De van origine Nederlandse Maaike Rosendal-Sonnevelt, werkzaam bij de Canadese prolifebeweging CCBR, is het alvast niet. „De uitkomst kan betekenen dat Canada er in enkele jaren hetzelfde uitziet als Nederland nu: gelegaliseerde prostitutie, drugs en euthanasie”, laat ze weten.

Ze vreest bovendien dat het aantreden van Trudeau een toename van het aantal abortussen tot gevolg zal hebben, omdat de nieuwe premier heeft belooft dat er meer klinieken zullen komen.

Verandering van de bestaande, uiterste liberale abortuswetgeving zit er al zeker niet in. Canada behoort bij de weinige landen 
ter wereld zonder wettelijke limiet op de termijn waarin ongeboren leven mag worden geaborteerd. Trudeau heeft echter met zoveel woorden laten weten daar niet aan te willen sleutelen en geen prolifers in zijn partij toe te laten.

Aan de abortuswetgeving is onder de tienjarige regering van de Conservatieven echter ook niets veranderd, merkt ds. L. W. Bilkes van de Ebenezer Free Reformed Church in Dundas, Ontario op. „Je zou kunnen zeggen dat de christelijke stem in Canada verloren gaat”, zegt hij.

De meeste orthodoxe christenen stemmen volgens hem echter toch op de Conservatieve Partij. „De Liberale Partij heeft van het individu een afgod gemaakt, waardoor christelijke instellingen niet meer in hun wereldbeeld passen”, aldus de pastor. Hij vreest daarom minder bescherming voor de kerk. „Wat we nodig hebben is verzoening, een ontwaken en herleving van ons land en volk”, zegt hij.

Rosendal tekent aan dat zo’n ontwaken bij de kerk moet beginnen. „Christenen moeten het nationale geweten zijn en zich publiekelijk laten horen”, zegt ze. „We zien nu de resultaten van ons falen daarin.”

Volgens directeur Bruce Clemenger van de Evangelische Alliantie Canada bestaat er in zijn land niet zoiets als een christelijke stem. „Oprechte christenen steunen verschillende partijen”, zegt hij.

Sommige christenen hekelen bijvoorbeeld de geringe aandacht die de Conservatieve regering aan de dag legde voor de armen en zwakkeren in de samenleving. Dat was een van de renenen waarom de christelijke auteur Michel Coren in september in The Canadian Press een stuk schreef onder de titel: ”Conservatief stemmen: geen christelijke daad”.

Clemenger zegt dat Trudeau zich over ethische zaken zoals euthanasie nog niet expliciet heeft uitgesproken. Hij verwacht dan ook dat christenen naar constructieve samenwerking zullen zoeken met de nieuwe regering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer