Buitenland

„Nobelprijs voor Tunesiërs is boodschap aan hele regio”

TUNIS. De toekenning van de Nobelprijs voor de vrede aan het Tunesisch overlegorgaan Nationale Dialoog Kwartet is een boodschap voor de hele regio. Dat zei vakbondsleider Houcine Abassi vrijdag in een reactie.

Redactie buitenland
10 October 2015 09:01Gewijzigd op 15 November 2020 22:27
beeld AFP
beeld AFP

Abassi is leider van een van de partijen van het kwartet, de UGTT (Algemene Tunesische Arbeidsvakbond). De prijs is volgens hem een eer voor Tunesië, maar biedt ook hoop voor de Arabische wereld omdat hij de kracht van onderhandeling en dialoog beklemtoont.

Het autocratische en corrupte bewind van president Zine al-Abidine ben Ali stortte begin 2011 in na hevige onlusten. Hij had van eind 1987 tot januari 2011 de touwtjes in handen. Het arme Noord-Afrikaanse land van 11 miljoen inwoners leek in 2013 op een bloedige chaos af te stevenen, net zoals de andere landen van de zogeheten Arabische lente.

De bond UGTT, de werkgevers van de Utica (Tunesische Industrie-, Handels- en Ambachtsbond), de mensenrechtenliga LTDH en de nationale orde van advocaten gingen als ‘kwartet’ om de tafel om met hun Tunesisch ‘poldermodel’ een ramp af te wenden. Dat is volgens het Nobelcomité wonderwel gelukt.

Vreedzaam alternatief

Het Nobelcomité prees de winnaars voor hun „beslissende bijdrage aan de opbouw van een pluralistische democratie in Tunesië in de nasleep van de Jasmijnrevolutie in 2011.” Het kwartet „schiep een alternatief, vreedzaam politiek proces op een moment dat het land op de rand van een burgeroorlog balanceerde”, aldus het comité. „De prijs is bovenal bedoeld als aanmoediging voor de Tunesische bevolking, die in weerwil van de grote problemen het fundament heeft gelegd voor een nationale broederschap die, zo hoopt het comité, als voorbeeld zal dienen voor andere landen”, aldus voorzitter Kaci Kullmann Five.

De Nobelprijs is een belangrijke opsteker voor Tunesië, de bakermat van de Arabische lente. De prille democratie van het kleine Noord-Afrikaanse land is nog altijd erg kwetsbaar. Tunesië werd afgelopen jaar getroffen door twee grote terreuraanslagen. Een zestigtal mensen liet het leven en het voor de economie cruciale toerisme kreeg een zware klap.

De keuze van het comité heeft velen verrast. De onderhandelaars voor het atoomakkoord tussen Iran en de grote mogendheden en betrokkenen bij de vluchtelingencrisis rond de Middellandse Zee leken meer kans te maken. Onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel gooide hoge ogen. De uitverkiezing van het kwartet is een „uitstekend besluit”, aldus Merkel vrijdag in een reactie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer