Mechanisme voor reparatie van DNA ontrafeld
STOCKHOLM. De Nobelprijs voor scheikunde gaat dit jaar naar Tomas Lindahl uit Zweden en de Amerikanen Paul Modrich en Aziz Sancar. Zij ontdekten hoe kwetsbaar DNA is, en hoe efficiënt de voortdurend optredende schade aan het genetische materiaal wordt gerepareerd.
Dat deelde de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen woensdag mee. De drie ontvingen de Nobelprijs voor onderzoek dat zij hebben uitgevoerd in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. Ze zijn allemaal ouder dan 70.
DNA werd tot begin jaren 70 beschouwd als extreem stabiel. Uit onderzoek van Lindahl bleek echter dat het gemakkelijk uit elkaar kan vallen. Zonder reparatiemechanisme zou geen enkele vorm van leven mogelijk zijn.
Lindahl ontdekte ook een van de reparatiemechanismen van DNA. Sancar ontdekte een tweede herstelmechanisme dat vooral de uv-schade repareert. Modrich beschreef reparatiemechanisme drie, dat 999 van de 1000 fouten bij het kopiëren van DNA-strengen corrigeert.
Het onderzoek van de drie winnaars heeft volgens de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen fundamentele kennis opgeleverd over de manier waarop levende cellen functioneren.
Dit is onder meer belangrijk bij de ontwikkeling van medicamenten die kanker bestrijden.