Binnenland

Aanval VVD op religie ketst af

De VVD krijgt geen steun vanuit de Tweede Kamer voor haar plan om religie bij ontwikkelingssamenwerking te boycotten. De liberalen zijn het faliekant oneens met het kabinet dat religie bij dit beleid een belangrijke rol moet spelen.

Redactie politiek
11 March 2004 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 01:02

Tijdens een debat met de ministers Bot van Buitenlandse Zaken en Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking pleitte VVD-kamerlid Wilders woensdag voor een seculier (niet-religieus) beleid op dit terrein. Hij geeft daarmee invulling aan een recent uitgebrachte notitie van de VVD-fractie in de Tweede Kamer.

In die notitie maken de liberalen bezwaar tegen het verlenen van subsidie aan hulporganisaties die werken vanuit een religieuze identiteit. „Dat ze hulp geven op basis van religie moeten ze zelf weten, maar niet op kosten van de overheid. Wij vinden dat er strikt op toegezien moet worden dat er geen vermenging plaatsheeft”, verklaarde VVD-kamerlid Szabo enkele weken geleden tegenover deze krant.

De kamerleden Cörüz (CDA) en Huizinga (ChristenUnie) namen scherp stelling tegen dit „liberaal fundamentalisme.” Huizinga wees er op dat ook seculiere organisaties werken vanuit een bepaalde levensovertuiging. Maar ook PvdA’er Fierens moest weinig hebben van de nieuwe VVD-benadering. Zij hield Wilders voor dat kerkelijke organisaties in de derde wereld kennis en contacten hebben. Wil ontwikkelingssamenwerking effectief zijn, dan is volgens haar onontkoombaar dat er oog is voor de factor religie.

Minister Van Ardenne (CDA) schreef het standpunt van de VVD toe aan de secularisatie in eigen land. Daardoor is volgens haar de invloed die religie speelt, uit het oog verloren. „Religie is een bindend element, geeft hoop en biedt zingeving. Ik zou niet goed weten hoe ik het Nederlands beleid vorm moest geven als we buiten religieuze organisaties om moesten werken.”

Ze wees Wilders erop dat het Amerikaanse Congres juist deze week 300 miljoen dollar heeft uitgetrokken voor religieuze hulporganisaties. Dat besluit is volgens Van Ardenne vooral ingegeven vanuit het streven naar effectiviteit en kwaliteit.

Verder stelde Van Ardenne dat religieuze leiders overal in de derde wereld hun invloed aanwenden om de vrede te bevorderen en corruptie te bestrijden. „Er gebeuren op dit gebied heel bijzondere dingen.”

Anderzijds staat religie soms het beleid in de weg, zo stelde de bewindsvrouw. Met name het recht van de vrouw om over haar eigen lichaam te beschikken, komt volgens haar door religieuze aanspraken in het gedrang. Ze zei door te gaan met het corrigeren van religieuze leiders op dit punt. Ze weersprak dat ze daarmee „antiklerikaal” bezig is, zoals SGP’er Van der Staaij haar had verweten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer