Turkije zoekt steun na schending luchtruim door Russen
ANKARA/BRUSSEL (ANP). De Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft verscheidene NAVO-collega’s gebeld na de schending van het luchtruim door een Russisch gevechtsvliegtuig. Dat was zaterdag in de Turkse provincie Hatay ten noorden van de Syrische haven Latakia, meldden de Turkse autoriteiten maandag. De minister, Feridun Sinirlioglu, heeft ook zijn Russische collega Sergej Lavrov gebeld om te protesteren.
Sinirlioglu heeft maandag NAVO-chef Jens Stoltenberg ontmoet. Die noemde de schending onacceptabel en beklemtoonde dat de veiligheid van Turkije een taak van de NAVO is. Stoltenberg roept de NAVO-raad deze week snel bijeen. Volgens Turkse diplomaten komen ze maandag (5 oktober) al bij elkaar. Donderdag hebben de ministers van Defensie van het bondgenootschap een vergadering in Brussel, maar die werd niet vanwege dit incident gepland.
Een Russisch vliegtuig van het type Sukhoi Su-30 schond het Turkse luchtruim toen het een dorp aan de Turkse grens bombardeerde. Ankara heeft maandag bekendgemaakt dat er twee F-16’s op af zijn gestuurd. De Russische ambassadeur in Ankara, Andrej Karlov, is op het matje geroepen. Turkije heeft hem laten weten dat dit niet nog een keer mag gebeuren.
Het ging volgens Moskou om een vliegtuig dat door een navigatiefout twee minuten boven Turks grondgebied vloog. Het toestel vloog heel dicht bij de Syrische grens, aldus de Russen. Dat was circa 40 kilometer ten noorden van Latakia. Volgens Turkse meldingen vloog het Russische toestel boven de provincie Hatay op een gegeven moment meer dan 5 kilometer van de grens.
Turkije is sinds 1952 lid van het drie jaar daarvoor opgerichte NAVO-bondgenootschap. Dat stelt zich ten doel het gezamenlijke grondgebied samen te verdedigen wanneer dat waar dan ook word bedreigd of aangevallen. Nederland had in het kader van de NAVO van begin 2013 tot begin 2015 in de Turkse provincie Adana, circa 160 kilometer ten noorden van Latakia, Patriot-luchtafweer gestationeerd. Turkije wilde extra bescherming uit vrees voor raketten uit het strijdgewoel in Syrië.
Rusland is afgelopen week begonnen met luchtaanvallen in Syrië om de uitgeputte troepen van de Syrische regering van president Bashar al-Assad te helpen.